Veel planten hebben iets met geuren. Ze produceren geurstoffen om verschillende redenen. Vaak zijn het SOS-signalen. Via de geuren roepen ze om hulp...
Uitgeklaard.
Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar ook planten nemen elke dag beslissingen. En die hebben allemaal te maken met hun voortbestaan. Als planten lekker ruiken, doen ze dat niet om ons een plezier te doen. Nee, eigenlijk zijn planten heel egoïstisch. Ze geven lekkere geuren af om insekten te lokken, en die zijn nodig om het stuifmeel van de meeldraden tot op de stamper te brengen. En geloof het of niet: veel planten houden op met hun geurproductie als de bestuiving klaar is.
Veel minder bekend zijn de SOS-geuren. Dat zijn geurstoffen die planten maar af en toe maken, als ze worden bedreigd. Als de tabakspijlstaartvlinder aan de tabaksplant gaat knagen, dan produceert de plant snel een speciale geurstof die de vijanden van de vlinder aantrekt. Zo "hoopt" de plant snel van die vlinder verlost te worden. Met die speciale geurstoffen roept de plant dus haar lijfwachten te hulp: sluipwespen of roofwantsen. En ze past de geur aan aan haar belager. De SOS-geur die de plant maakt als een rusp van haar bladeren eet, zal anders zijn dan de geur als ze wordt aangevallen door bladluizen. Omdat ze andere lijfwachten nodig heeft.
Wetenschappers denken ook dat planten elkaars geur kunnen ruiken. Als een plant een SOS-geur uitzendt omdat ze wordt aangevallen , ruiken de buurplanten dat en gaan al op voorhand dezelfde SOS-geur maken. Ook al worden ze zelf nog niet aangevallen. Ze roepen hun lijfwachten dus op voorhand al op. Dat idee zou interessant kunnen zijn om planten tegen insecten te beschermen zonder giftige sproeistoffen. Men zou de SOS-geuren kunnen namaken en op voorhand rond de planten verspreiden.
|