"Zoethout (Glycyrrhiza)" Waarom deden ze vroeger klissap bij de vlierbessensiroop? Van sap, dat ze uit de zoethoutwortel halen, maken ze drop of klissap. Je herinnert je het misschien nog. De kinderen deden vroeger een stukje drop of gedroogde zoethoutwortel in een fles en goten er water over. En schudden maar. Zo maakten ze hun eigen limonade. Zoethout (drop) is vijftig keer zoeter dan sucrose. Het was in die tijd niet alleen lekker maar ook gezond. Zoethout bevordert de spiergroei. Deze drop deden ze vroeger ook bij vlierbessensiroop. En dat was nog niet zo dom. Zoethout bevat stoffen die ontstekingen weren. Het is ook een krachtig slijmverdunnend middel en daarom goed tegen verkoudheid en griep.
Wat is zoethout precies is en waarvoor kan je het allemaal gebruiken? De stokken zoethout die we in de winkel kopen zijn stukjes gedroogde wortels van deze planten. Zoethout is voor van alles goed. En dat wisten onze voorouders 2500 jaar geleden al. Ze gebruikten deze plant tegen allerlei kwaaltjes. In farmacopeeën kom je het nog altijd tegen als medicijn, als je last hebt van maagzweren. In China gebruiken ze zoethout om hun lichaam te ontgiften. Dappere zielen gebruiken zouthout als ze willen stoppen met roken. Drop is de basis voor laxeermiddelen. Het heeft een zachte werking op constipatie. Vroeger staken ze een stukje zoethout in jenever of wodka en lieten dat enkele weken trekken. Na de maaltijd dronken ze dan een borreltje. Dat was nog eens een manier om je gezond te houden. Tip: Als je last hebt van hoge bloeddruk, gebruik dan best geen zoethout, want deze wortel houdt waarschijnlijk het vocht vast. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, kijk je best ook even uit.
|