Bij allergische klachten die ontstaan door stuifmeel of pollen spreken we van hooikoorts. Dat loop je niet zomaar op. Erfelijke aanleg en de aanraking met stuifmeelkorrels spelen een rol. In de bloeiperiode van grassen, bomen en onkruid en bij winderig weer hangen pollen meer dan anders in de lucht.
Tijdens de bloei blaast de wind het stuifmeel van zaadplanten in de lucht. Die stuifmeelkorrels adem je in. Hooikoorts-patiënten hebben een verhoogde gevoeligheid voor pollen. Zij reageren extreem als ze met stuifmeel in aanraking komen. De klachten treden op wanneer juist die planten bloeien waarvoor ze allergisch zijn.
Misleidende benaming De belangrijkste symptomen van hooikoorts zijn een jeukende of kriebelende neus en neuskeelholte, niezen, een verstopte neus, tranende ogen en soms een lichte benauwdheid. De benaming hooikoorts is eerder misleidend, want de allergie heeft niets met hooi te maken en meestal is er geen koorts. De vlag die de lading beter dekt is pollinose, de officiële medische term voor de aandoening. Als je vermoedt dat je aan pollinose lijdt, laat je dit best door een arts vaststellen. Hij kan dan de juiste medicijnen en een injectiekuur aanraden die de klachten onderdrukken of verminderen. Het helpt ook om het contact met het allergene stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden.
Pollen vermijden, hoe doe je dat? De klachten duiken op in de bloeitijd van de planten waarvoor je allergisch bent. Zo bloeit de populier bijvoorbeeld in maart en april. De berk in april en mei. De grassen van mei tot en met augustus. Op zonnige, winderige dagen stijgt de pollenconcentratie in de lucht en nemen de klachten toe. Bij regenachtig weer daalt de aanwezigheid van pollen en verminderen de klachten. Mensen met hooikoorts hebben veel aan weerberichten, ze kunnen hun activiteiten en medicatie hierop afstemmen. Ongunstig weer? Binnen heb je minder last van pollen dan buiten. En bij een uitstapje naar zee of de stad ondervind je er in principe minder last van dan in de groene, open natuur.
Up-to-date berichtgeving Nuttige tips krijg je ook bij de Allergie-Infolijn. Bel je naar het nummer 0900 100 73, dan bekom je up-to-date informatie over de allergie-verwekkende stuifmeelkorrels en schimmelsporen in de lucht. De webstek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid bericht dagelijks over mogelijke allergieproblemen. Verder vind je er een stuifmeelkalender, informatie over allergieverwekkende planten en hun bloeiperiode. Een opsomming van die planten vind je hiernaast. Info: www.airallergy.be. Isabel Geenens
|