In Groot-Brittannië is de kwaliteitskrant The Guardian er van overtuigd: kokosnoot is hét fruit van 2008.
En dan vooral om de kokosolie, die uit het vruchtvlees kan geperst worden. Geen cholesterol, het versnelt de stofwisseling en het heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Ook voor schimmels zou kokosolie zijn nut bewijzen. Beweringen waar brandhout van wordt gemaakt op de gezondheidssite gezondheid.be.
Verzadigd vetzuur Kokosolie bevat immers laurinezuur, een verzadigd vetzuur, en dat heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte en doet dus het risico op hart- en vaatziekten én tromboses toenemen. Laurinezuur heeft zowel een invloed op het goede als het slechte cholesterolgehalte, maar het eindresultaat blijft negatief.
Energiewaarde Ook de bewering dat kokosolie de stofwisseling zou bevorderen omdat de verzadigde vetzuren 'maar' een middellange keten zijn, die sneller kunnen verbrand worden, is onzin, zo argumenteert gezondheid.be. "Zelfs als middellange ketens sneller verbrand worden, is er nog steeds hun energiewaarde." Het aantal calorieën dat je opgegeten hebt telt, niet 'hoe snel' het eten wordt verbrand.
Geen bewijs Evenmin is er wetenschappelijk onderzoek voor handen dat bewijst dat kokos je helpt vitaminen en mineralen opnemen, maag- en darmklachten zou doen verdwijnen, een positief effect heeft op schimmels of de schildklier stimuleert.
Moraal van het verhaal? Kokosolie bevat te veel verzadigde vetzuren om thuis te horen in een gezond dieet. edp
|