Kleineren, aanhoudende kritiek en het onthouden van middelen richten meer schade aan bij werknemers dan seksuele intimidatie, bewijst Canadees onderzoek.
Pesten
Onder pesten valt volgens de onderzoekers: schreeuwen, het structureel herinneren aan fouten, roddelen, medewerkers negeren of buitensluiten en het beledigen van gedrag, houding en privéleven van medewerkers.
Ernstige consequenties Zowel pesten als seksuele intimidatie zorgen voor een negatieve werksfeer en ongezonde effecten voor werknemers. De studie toont echter aan dat agressie op de werkplek de meest ernstige consequenties heeft, mensen die hiermee geconfronteerd worden zijn eerder geneigd om ontslag te nemen.
Dergelijke slachtoffers voelen zich minder prettig, zijn minder tevreden dan slachtoffers van seksuele intimidatie. Bovendien voelen ze vaker angstgevoelens en stress en zijn ze minder betrokken bij hun werk.
Acceptatie "Seksuele intimidatie wordt steeds minder geaccepteerd in de maatschappij, er zijn steeds meer organisaties die hulp bieden aan de slachtoffers. Slachtoffers hebben het daarom minder moeilijk om er mee om te gaan." zegt onderzoeker aan de universiteit van Manitoba Sandy Hershcovis.
"Pesten en onbeschoft gedrag daarentegen gaan niet in tegen de wet. De slachtoffers zijn daarom op zichzelf aangewezen. Pesten is vaak subtieler en soms niet zichtbaar voor anderen. Het onduidelijke karakter van dergelijk gedrag maakt het bestraffen moeilijker."
Effect Het onderzoek keek naar het effect op werk, tevredenheid over medewerkers en het management, stress, woede, angst, mentale en fysieke gezondheid. Ook emotionele banden met het werk en ontslagredenen werden vergelijken, meldt Arboplus. Het onderzoek vergeleek 110 studies over 21 jaar. ep
|