De Rodenbachstad omhelst op zondagvoormiddag 6 april de Ronde van Vlaanderen.
Het internationale peloton groet bij de passage het Wielermuseum dat voor de gelegenheid open is. Het Wielermuseum begon zijn tiende seizoen. Enkele charmante nieuwigheden steken het jubileum in een feestelijk kleedje.
Het Wielermuseum kreeg vorig jaar ruim 15.000 bezoekers over de vloer. Dat waren er een paar honderd meer tegenover het jaar voordien. In 2008 wil men de kaap van 20.000 gasten halen. Attractieve exposities blijven het voornaamste lokkmiddel. De permanente fietsencollectie werd daarom opgefrist in een volledig heringerichte Odiel Defraeyezaal. Het vernieuwde sobere decor in beige tinten oogt licht en luchtig. Tevens de brede wandelgang biedt meer ademruimte en kijkcomfort aan de bezoeker.
Je wandelt er op een vloertapijt met het motief van een bestrating in grijze kasseien. Deze en andere zaaldecoraties ademen de typische sfeer van Vlaanderens Mooiste uit. Bovendien komen de geëtaleerde fietsen heel goed tot hun recht in het opgesmukte interieur.
De verzameling integreert nu de geschiedenis van de koersfiets in de globale historie van de tweewieler. Het expositiemateriaal breidde ook uit met de presentatie van een ambachtelijk fietsenatelier, een schenking van Marcel Hallaert die een fietsenmakerij had in Heule.
Theater Twee thematentoonstellingen staan op de agenda. "Tom Boonen, de wonderjaren" toont tot vier mei het icoon van de hedendaagse Belgische wielrennerij als jong talent.
De bezoeker vergaapt zich aan foto's, fietsen, kampioenenntruien en -trofeeën van Tom Boonen als nieuweling, junior en belofte. "Tom Boonen won zeventien koersen bij de nieuuwelingen. We tonen uniek beeldmateriaal met fragmenten van iedere wedstrijd. De filmmontage is het paradepaardje van de tentoonstelling. Op de getoonde beelden van de jonge Boonen herken je reeds de krachtige maar sierlijke koersstijl van een natuurtalent.
De expositie is gekoppeld aan een prijskamp. De hoofdwinnaar gaat naar huis met een VIP-arrangement voor een rit in de Ronde van België", weet stafmedewerker Patrick Cornillie van Het Wielermuseum. "Vanaf halfweg juni is het eeuwfeest van Koolskamp Koers in beeld. De op twee na oudste nog bestaande wielerwedstrijd in ons land met een fenomenale erelijst is een bijzonder dankbaar onderwerp. Op het Kampioenschap van Vlaanderen ligt de kiem van de Ronde van Vlaanderen.
Ook de Vlaamse sport journalistiek is er geboren met de eerste publicatie en bedeling in 1912 van De Sportwereld, nu geïntegreerd in het nieuwsblad. De lading werd met paard en kar van het station in Ardooie gebracht naar het wedstrijdparcours in Koolskarnp. Tegen de avond waren alle exemplaren al verkocht en moest een nieuwe lading worden aangevoerd", besluit Patrick Cornillie. Herwig Willaert.
 |
Je leest alles in Het Buitenblad
Roeselare was op 26 maart de startplaats voor Dwars door Vlaanderen, op 6 april gastheer voor een doortocht van de Ronde van Vlaanderen en organiseert eind april de Grote Prijs van de stad Roeselare dames elite. Nieuw is dat Roeselare op 30 augustus als zenuwcenntrum fungeert voor het laatste luik van de Lotto Cycling Tour, een paternoster van acht fietsevenementen voor wielertoeristen in ons land.
Het Wielermuseum draagt haar steentje bij op deze wielerhoogdagen. "Een goede zaak voor de naambekendheid en uitstraling van het Wielermuseum. Deze promotie moet zich vertalen in een groeiend bezoekersaantal.
|