Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet veilig door juist te bewaren
    Sporen van bacteriën worden slechts in een hogedrukpan vernietigd.
    Ongedierte brengt bacteriën van het ene product naar het andere over.
    Bewaar verschillende fruitsoorten apart.

    De bewaring van voedsel heeft zowel invloed op de smaak, het uiterlijk als de voedingswaarde ervan. Wordt iets slecht bewaard, dan kan consumptie ervan gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Een voedselvergiftiging is snel vermeden met goede bewaartechnieken en een juiste verwerking, melden gastronomen.net  en Plus Magazine.

    Chemische processen
    Het zijn voornamelijk chemische processen, micro-organismen en ongedierte die de kwaliteit van voedsel aantasten.


    Micro-organismen
    Gisten, schimmels en bacteriën, of kortom micro-organismen, zijn haast overal aanwezig: op onze handen, de tafel, het snijplankje, in het drinkwater... In kleine aantallen zijn ze ongevaarlijk, slechts in massale aanwezigheid richten ze schade aan. Eet je besmet voedsel, dan krijg je een voedselvergiftiging met tal van vervelende symptomen.

    Warm en vochtig
    Deze micro-organismen vermenigvuldigen zich in een warme en vochtige omgeving. Sommige overleven zelfs zonder zuurstof, een vacuümverpakking biedt dus geen garantie. De meeste micro-organismen gedijen het best bij een temperatuur tussen 15 en 40°C. De listeriabacterie vormt hier een uitzondering op: zij kan zich zelfs bij koelkasttemperatuur vermenigvuldigen.

    Bacteriën overleven niet boven de 75°C. Hun sporen worden pas vernietigd bij langdurige boven de 120°C, hiervoor heb je een hogedrukpan nodig. Sporen zijn kiemen waaruit nieuwe bacteriën kunnen ontstaan.

    Ongedierte
    Insecten en knaagdieren laten hun uitwerpselen in voedingsmiddelen achter of kunnen hun ziektes op andere manieren overbrengen. Geef ongedierte geen kans door gemorst voedsel meteen op te ruimen en een hor voor het keukenraam te plaatsen.

    Enkele bewaar- en hygiënetips
    - Was je handen voor en na elk contact met voedsel. Zo breng je geen micro-organismen van het ene product naar het andere over.

    - Zorg ervoor dat je het eten altijd goed afdekt.

    - Houd rauwe producten altijd gescheiden van bereid eten. Neem ook een nieuw mesje en snijplankje tijdens de bereiding.

    - De vaatdoek en afwasborstel kunnen belangrijke bacteriehaarden zijn. Houd je keukeninstrumenten dus proper en vervang ze regelmatig.

    - Was je keukenmateriaal steeds af in heet water met een afwasmiddel of in de vaatwasser.

    - Ook je koelkast moet brandschoon zijn, reinig daarom de koelkast maandelijks met heet sodawater. Naspoelen doe je met zuiver, heet water.

    - De temperatuur van je koelkast mag niet boven de 7°C komen. Plaats dus nooit warm eten in de koelkast, want dit doet de temperatuur stijgen.

    - Bewaar verschillende rijpende fruitsoorten nooit samen. Ethyleen is een stof die appels, peren, perziken en bananen produceren. Fruitsoorten als kiwi's, mango's en papaja's zijn hier gevoelig door en zullen er sneller door rijpen en bederven.ep


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs