De bewaring van voedsel heeft zowel invloed op de smaak, het uiterlijk als de voedingswaarde ervan. Wordt iets slecht bewaard, dan kan consumptie ervan gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Een voedselvergiftiging is snel vermeden met goede bewaartechnieken en een juiste verwerking, melden gastronomen.net en Plus Magazine.
Chemische processenHet zijn voornamelijk chemische processen, micro-organismen en ongedierte die de kwaliteit van voedsel aantasten.
Micro-organismen
Gisten, schimmels en bacteriën, of kortom micro-organismen, zijn haast overal aanwezig: op onze handen, de tafel, het snijplankje, in het drinkwater... In kleine aantallen zijn ze ongevaarlijk, slechts in massale aanwezigheid richten ze schade aan. Eet je besmet voedsel, dan krijg je een voedselvergiftiging met tal van vervelende symptomen.
Warm en vochtigDeze micro-organismen vermenigvuldigen zich in een warme en vochtige omgeving. Sommige overleven zelfs zonder zuurstof, een vacuümverpakking biedt dus geen garantie. De meeste micro-organismen gedijen het best bij een temperatuur tussen 15 en 40°C. De listeriabacterie vormt hier een uitzondering op: zij kan zich zelfs bij koelkasttemperatuur vermenigvuldigen.
Bacteriën overleven niet boven de 75°C. Hun sporen worden pas vernietigd bij langdurige boven de 120°C, hiervoor heb je een hogedrukpan nodig. Sporen zijn kiemen waaruit nieuwe bacteriën kunnen ontstaan.
OngedierteInsecten en knaagdieren laten hun uitwerpselen in voedingsmiddelen achter of kunnen hun ziektes op andere manieren overbrengen. Geef ongedierte geen kans door gemorst voedsel meteen op te ruimen en een hor voor het keukenraam te plaatsen.
Enkele bewaar- en hygiënetips- Was je handen voor en na elk contact met voedsel. Zo breng je geen micro-organismen van het ene product naar het andere over.
- Zorg ervoor dat je het eten altijd goed afdekt.
- Houd rauwe producten altijd gescheiden van bereid eten. Neem ook een nieuw mesje en snijplankje tijdens de bereiding.
- De vaatdoek en afwasborstel kunnen belangrijke bacteriehaarden zijn. Houd je keukeninstrumenten dus proper en vervang ze regelmatig.
- Was je keukenmateriaal steeds af in heet water met een afwasmiddel of in de vaatwasser.
- Ook je koelkast moet brandschoon zijn, reinig daarom de koelkast maandelijks met heet sodawater. Naspoelen doe je met zuiver, heet water.
- De temperatuur van je koelkast mag niet boven de 7°C komen. Plaats dus nooit warm eten in de koelkast, want dit doet de temperatuur stijgen.
- Bewaar verschillende rijpende fruitsoorten nooit samen. Ethyleen is een stof die appels, peren, perziken en bananen produceren. Fruitsoorten als kiwi's, mango's en papaja's zijn hier gevoelig door en zullen er sneller door rijpen en bederven.ep