Uitheemse groenten, fruit en noten die nog maar sinds kort in onze supermarkten liggen, zorgen steeds vaker voor heftige allergische reacties. Deze nieuwe vormen van overgevoeligheid zijn met bestaande tests niet aan te tonen zo blijkt uit Nederlands onderzoek.
Minder bekend Vaak is onduidelijk wat een allergische reactie veroorzaakt heeft. Hulpverleners en patiënten denken al snel aan een gangbare pinda- of koemelkallergie. Overgevoeligheid voor bijvoorbeeld jackfruit of cactusvijgen ligt veel minder voor de hand omdat die producten veel minder bekend zijn.
Geen standaardtesten Allergieën voor deze en andere nieuwe producten, zijn ook moeilijk aan te tonen omdat er geen standaardtesten voor bestaan. Het is te risicovol om iemand zomaar een product voor te schotelen en vervolgens te kijken wat er gebeurt.
Nieuwe methode De Nederlandse universiteit van Wageningen werkt daarom aan een nieuwe methode. De onderzoekers vermengen een extract van het verdachte product met bewerkt bloed van de patiënt om te zien of er een reactie optreedt.
Overlijdens Bij allergie reageert het immuunsysteem op de eiwitten die in een bepaald product zitten. Reacties zijn zwelling van de lippen, moeilijk slikken, hoesten, benauwdheid, buikpijn, huiduitslag en in het ergste geval een shock. Jaarlijks overlijden er in Europa enkele mensen aan de gevolgen van zo'n shock.belga/mvl
|