Als je te weinig wordt blootgesteld aan bacteriën en virussen tijdens je kindertijd,
heb je meer kans op diabetes type 1. Dat beweren althans onderzoekers na tests op muizen. Volgens hen verklaart dit onderzoek de enorme stijging van het aantal patiënten met deze ziekte sinds de jaren '80.
Muizen Het onderzoek bestudeerde genetische gemodificeerde muizen, zij misten een bepaald deel van het immuunsysteem dat reageert op bacteriën. 80 procent van de muizen die werden opgevoed in een bacterievrije omgeving en daardoor geen vriendelijke darmbacteriën hadden, ontwikkelden een zware vorm van diabetes. Maar wanneer de muizen een mengeling van nuttige bacteriën kregen, daalde de weerslag van de ziekte dramatisch. Uit deze resultaten veronderstellen de onderzoekers dat er zogenaamde 'vriendelijke' bacteriën in de darmen zijn die het ontstaan van deze ziekte kunnen voorkomen.
Immuunsysteem Dit onderzoek ondersteunt dus de theorie dat wanneer je te weinig aan bacteriën en virussen wordt blootgesteld, je een hoger risico hebt op allergieën, astma en anderen aandoeningen aan het immuunsysteem. Professor Susan Wong: "De relatie tussen onze darmflora en ons immuunsysteem is heel belangrijk. Het doel is nu te ontdekken welke die 'vriendelijke' bacteriën zijn en hoe deze de ontwikkeling van type 1 diabetes voorkomen."
Kinderen Diabetes type 1 ontstaat vaak tijdens de kinderjaren, waarbij het immuunsysteem de lichaamscellen aanvalt die insuline aanmaken. Het onderzoek bestudeerde niet het verband met diabetes type 2, wat de meest voorkomende vorm van deze ziekte is. (ep)
|