Bouw je rijk, duurzame prioriteiten durven stellen, maakt bouwen een stuk goedkoper.
Batibouw speelt al volop in op deze evolutie. 1. Het besparen begint al bij de planopmaak. 2. heb aandacht voor de bouwschil. 3. verwarm zuinig. 4. laat je woning doorlichten. 5. investeren = verdienen.
Warmtepomp in opmars De fossiele brandstoffen - stookolie en aardgas - die we vandaag gebruiken, zijn eindig. Sommige specialisten beweren al dat de woningen die we vandaag bouwen of verbouwen het einde van dit fossiele tijdperk zullen meemaken. Bovendien komt bij de verbranding van deze brand-stoffen het broeikasgas C02 vrij, en die uitstoot proberen we net terug te dringen.
Wie hierop wil anticiperen, kan teruggrijpen naar milieuvriendelijke of hernieuwbare energie. Meest voor hand liggend zijn vandaag de zonne-panelen of de warmtepompen. De warmtepomp is aan een opmars bezig. Ze kan warmte uit de lucht, aarde of het grondwater recupereren om de woning te verwarmen en zelfs warm water te produceren. Innovaties die dit jaar op Batibouw worden voorgesteld zijn een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler, of in combinatie met een haard.
Alternatieven zijn hernieuwbare energiebronnen zoals hout, bijvoorbeeld in de vorm van pellets, of biodiesel.
Wie de investering in dergelijke technieken niet ziet zitten, maar toch een steentje wil bijdragen, kan ook kiezen voor groene stroom. Deze stroom wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. (zie www.vreg.be) Verplichte energieaandacht
Sinds 2008 moet iedere woning die in Vlaanderen verkocht wordt over een energieprestatiecertificaat beschikken: dit certificaat geeft kandidaat kopers een duidelijk beeld op de energiekosten die aan de woning verbonden zijn.
|