Op 24 februari 1938 brengt de Amerikaanse firma Dupont de eerste tandenborstel gemaakt van nylon op de markt. De gewoonte om tandenborstel te gebruiken is ontstaan in China en de materialen die men aanwendde waren bewerkte stukjes bot met aan een uiteinde ruige haren van dieren. In de vroege negentiende eeuw kende de tandenborstel een snelle opmars in Frankrijk. De reden hiervoor was niemand minder dan Napoleon Bonaparte. Hij had een obsessie voor mondhygiëne en deed Marie-Louise, zijn tweede vrouw, bij hun huwelijk dan ook verschillende zaken voor mondverzorging cadeau. Tandenborstels zouden snel verspreid raken over Europa en Japan. De gouden regels van een goede tandhygiëne
Gebruik een tandenborstel maximum drie maanden. Als hij versleten is, kan hij immers niet meer zijn werk doen zoals het hoort en dreigt hij ernstige tand- en tandvleesproblemen te veroorzaken.
Poets uw tanden twee keer per dag gedurende twee minuten. Sla nooit een poetsbeurt over vóór het slapengaan.
Hou uw borstel in een hoek van 45° tegenover uw tandvlees, om doeltreffend te poetsen. En vergeet ook de verste hoekjes niet! Tanddraad draagt voor meer dan 40 % bij tot het reinigen van de tanden.
Breng twee keer per jaar een preventief bezoek aan uw tandarts. Alleen zo kunnen problemen tijdig opgespoord en behandeld worden vóór ze verergeren.
Eet geen te suikerrijke producten en vermijd tussendoortjes. Tandkauwgom gebruiken tussen de maaltijden kan een voordeel bieden: het stimuleert de speekselafscheiding, verhoogt de pH van de mond en beschermt tanden en tandvlees.
Zwangere vrouwen moeten bijzonder goed letten op hun tandhygiëne. De hormonale veranderingen maken het tandvlees immers kwetsbaarder, waardoor het makkelijker geïnfecteerd dreigt te raken.
Roken doet de tanden verkleuren, bezorgt u een slechte adem en verhoogt de kans dat de tanden loskomen (door terugtrekking van het tandvlees) of vroegtijdig uitvallen.
|