Vandaag 24 februari 2008 vieren ze in Geraardsbergen het eeuwenoude dubbelfeest van de Krakelingenworp en de Tonnekensbrand.
Algemeen
Geraardsbergen, een kleine stad in het zuiden van Oost-Vlaanderen, strekt zich uit aan weerszijden van de Dender. De oudste stadskern heeft zich ontwikkeld op de flanken van de 110 m hoge Oudenberg. Door haar excentrische ligging en een gebrek aan grote verbindingswegen heeft de stad het op economisch vlak niet altijd gemakkelijk. Wielerliefhebbers en wandelaars hebben de charmes van Geraardsbergen en de landelijke deelgemeenten echter al lang ontdekt. De steile beklimming van de 'Muur', naar de top van de Oudenberg, die elk jaar wordt opgenomen in het parcours van de wielerronde van Vlaanderen is daar allicht niet vreemd aan.
Geschiedenis In de late 11de eeuw kreeg Geraardsbergen stadsrechten van de Graaf van Vlaanderen Boudewijn VI. De kleine stad was van uitzonderlijk strategisch belang gezien haar ligging op de grens van Vlaanderen, Brabant en Henegouwen. De oorspronkelijke stadskern op de steile rechteroever van de Dender deinde in de 13de eeuw uit naar de vlakkere overkant. Het belang van de stad nam nog toe toen de Sint-Adriaansabdij in 1096 van Dikkelvenne naar Geraardsbergen verhuisde.
Van deze abdij, die meer dan 700 jaar actief bleef, zijn nu nog enkele gebouwen te bezoeken. In de loop van de 15de eeuw werd de positie van Geraardsbergen als lakenstad ondergraven door Aalst en Oudenaarde. Na de bloeiperiode van de middeleeuwse lakennijverheid, kende de stad een tweede golf van industriële activiteit in de 19de eeuw, dankzij de spoorverbinding met Brussel en de kanalisering van de Dender. Tot voor kort was een gedeelte van de bevolking nog tewerkgesteld in de luciferindustrie. Rondom de Markt in het oude stadsgedeelte bevinden zich de neogotische Sint-Bartholomeuskerk en het oorspronkelijk 14de-eeuwse, in neogotische stijl gerestaureerde stadhuis met Manneken-Pis-fontein. De klim naar de top van de Oudenberg met de neobarokke Onze-Lieve-Vrouwekapel wordt beloond door het wijdse panorama over de bosrijke Zuid-Vlaamse heuvelstreek, het Pajottenland en Noord-Henegouwen. De Oudenberg is elk jaar ook het toneel voor de folkloristische stoet met 'Krakelingenworp' en 'Tonnekensbrand'.
|