In Vichte staat een woning met een bijzonder architectuur. De hoeve kreeg dan ook de baksteenprijs van Wienerberger Groep. Onder meer omdat de gevelsteen er zo knap harmoniëren met de dakpannen.
Heel wat woningen worden in een gebied gebouwd waar strenge bouw-voorschriften gelden. Zo ontstaan vaak hele woonwijken met identieke huizen. Maar af en toe leiden die voorschriften tot een knap staaltje van creativiteit van de architect. Om de twee jaar bekroont de Federatie van Architect-enverenigingen (FAB) samen met Electrabel kwalitatieve en architecturaal interessante bouwprojecten met de Architectuur en Eneraie Awards. In de marge daarvan pakt groep Wienerberger uit Kortrijk uit met hun Baksteenprijs.
Impact van stenen De genomineerde projecten voor de Architectuur en energie Awards maakten dus ook kans op de baksteenprijs. Want de keuze van de baksteen en gevel-steen heeft een grote impact op de vormgeving van de woning, maar ook op de energieprestaties.
Het bekroonde project is het woongedeelte van een groter hoevecomplex, dat bestaat uit vijf grillig gevormde en geplaatste bouwsels, waaronder een schuur, een kippenhok en paardenstallen", zegt marketingmanager Katrien Notebaert. "Het BPA dat op die plek in het landelijke Vichte - deelgemeente van Anzegem - van kracht was, liet slechts een geringe volumevermeerdering met 20 % van het woongedeelte toe." Die beperking deed de bouwheer echter niet afzien van zijn plannen, integendeel: hij ging samen met zijn architect op zoek naar een oplossing.
Architectenbureau L.U.ST. uit Gent ging de uitdaging aan. "We hebben enkel de noodzakelijke, functionele volumes behouden", vertelt Hans Lust. " De rest werd driedimensionaal weggesneden. Het was een hele uitdaging, maar we zijn tevreden met het resultaat."
Echte baksteen kleuren De hellende daken, die naadloos overlopen in de verticale gevelwanden, wekken de indruk van een massief, uitgehouwen volume. "De gebruikte steen, een Maaseik paarsblauw van Terca-Wienerberger, zorgt voor een volstrekt hedendaagse interpretatie van het landelijk gegeven en onderstreept de huidige tendens om weer meer voor echte baksteenkleuren te kiezen, met donkerrode en bruintinten. De nagenoeg uniform ogende dakpannen - Aléonard Patrimoine van Koramic - maken bovendien dat vooral de vorm van het project sterk in de verf wordt gezet." MV
|