Veel vrouwen gebruiken hun zwangerschap als excuus om overmatig en ongezond te eten. Maar dit kan complicaties veroorzaken bij de bevalling en je kans op obesitas verhogen, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Bewegen en onverzadigde vetten De onderzoekers volgden 1300 zwangere vrouwen, meldt nu.nl. Daaruit bleek dat vegetariërs 50 procent minder kans hebben om te dik te worden, vrouwen die dagelijks een halfuur bewegen, lopen 20 procent minder risico. Als laatste kun je door het gebruik van onverzadigde vetten, die vind je in olijfolie en noten, je kans op overgewicht beperken.
Zuivel en gefrituurd Zwangere vrouwen met een gezond gewicht mogen tussen de 14 en 17 kilo bijkomen. Wanneer je 500 calorieën meer per dag opneemt dan voor je zwangerschap, verhoog je de kans dat je te veel verdikt met 10 procent. Vooral wie plots veel zin heeft in gefrituurde dingen loopt veel risico op een te grote gewichtstoename. Dat geldt ook voor vrouwen die veel zuivel eten, zelfs als ze voor magere varianten kiezen.
Complicaties Wanneer je te dik wordt tijdens je zwangerschap, loop je meer kans op een keizersnede of een zwangerschapsvergiftiging. Daarnaast verhoogt het ook de kans overgewicht op latere leeftijd bij zowel de moeder als het kind. (ep)
|