Op een etiket vindt u heel wat informatie.
Dit is verplicht volgens de wet. Voor we kopen, lezen we best het etiket. Helaas is al die informatie niet steeds leesbaar. En soms ontbreken er gegevens die wij als consumenten ook belangrijk vinden.
Zo is de herkomst of de productiedatum van een product niet verplicht en dus zelden te achterhalen. Op producten die niet voorverpakt zijn, zit meestal geen etiket. Toch moeten we kunnen achterhalen welke "waar", en hoeveel we krijgen voor ons geld.
Op een etiket moeten altijd volgende gegevens vermeld worden: "de naam van het product", "de samenstelling van het product", "de datum van minimale houdbaarheid" (indien nodig ook de bewaarvoorschriften), "de naam en het adres van een aansprakelijke" (fabrikant, invoerder of verkoper), "de netto-inhoud van het product". (de speciale letter 'e' bij de inhoudsvermelding betekent dat de inhoud binnen bepaalde marges die door Europa zijn vastgelegd, lichtjes mag schommelen, "het lotnummer" (deze code is belangrijk als er iets mis is met het product), "de prijs" is weliswaar erg belangrijk maar moet niet op het etiket staan.
Het is voor de wet voldoende als die in de directe omgeving van het product te vinden is. Heel vaak is het moeilijk om het etiket te lezen. De kleine lettertjes ontcijferen tussen de kleurrijke beelden is niet altijd even gemakkelijk. Dit is een veelgehoorde consumentenklacht. De gegevens op het etiket moeten alleszins in de taal staan van de streek waar u het product koopt.
|