De hemel is hier in elk geval dichtbij... Het voormalige klooster van Bellegem werd in 1827 gebouwd. Het liefdadigheidsgesticht bood er onderwijs, logies en verzorging voor bejaarden. Dertig jaar later werd er een neogotische kapel bijgebouwd. In 1967 verlieten de laatste zusters het klooster en kocht de Stad Kortrijk het gebouw om er haar stedelijke diensten in onder te brengen. Nadien fungeerde het gebouw ook nog als lokaal voor de Chiro. Geleidelijk aan geraakte het gebouw echter in verval; de sloophamer dreigde al toen leraar Jan Loosveld en zijn echtgenote Marijke Barbe in 1991 besloten het pand te kopen. Maar Marijke overleed enkele jaren later, en in 2003 kocht Steven Coene het gebouw over.
Is er een dokter in de kapel? Steven (35) was destijds huisarts in Heule en zocht een gebouw om zijn praktijk in onder te brengen. Ik werd op slag verliefd op het klooster. En toen ik te weten kwam dat het te koop stond, heb ik niet lang getwijfeld. Hier is plaats zat en bovendien is het naast een school gelegen : ideaal voor een huisarts. De vorige eigenaars hadden al enkele structurele aanpassingen gedaan. Zo werd de kapel in drie niveaus onderverdeeld en op het gelijkvloers werden al ramen ingezet. Steven woont nu met zijn vrouw Ellen Pietrzak (25) en hun één maand oude zoontje Daan op de eerste verdieping van de kapel.
Waar vroeger de priester preekte, bevindt zich nu Stevens praktijk. Door de hoge ramen die werden doorgetrokken, valt enorm veel licht binnen, ideaal om te werken. De verbouwingen voor het praktijk gedeelte heb ik het eerst aangepakt. We hebben er een moderne stijl gehanteerd, maar met respect voor de structuur en het karakter van het gebouw. Rommelmarkten afschuimen In mei vorig jaar begonnen Ellen en Steven met de verbouwingswerken voor hun bed & breakfast Het Verloren Gedicht. We wilden eerst die gastenkamers aanpakken omdat we daar dan extra inkomsten uit kunnen halen. Binnen een tiental jaar zullen we dan het privégedeelte in dezelfde stijl vernieuwen." De oude kloostergang kreeg intussen een serieuze opknapbeurt. "We werkten hier met een speciaal soort klei op de muren", legt Steven uit. "Het onderste gedeelte werd in een bijzondere techniek 'gezet'. Bij gewoon schilderwerk krijg je algauw vegen op de muur als er veel volk passeert. En het is nu niet onze bedoeling om voortdurend met de Mister Proper achter onze klanten aan te lopen. Vandaar dat we een afwerking zochten, waarbij geen of toch veel minder vegen op de muur kunnen komen."
In de gang vallen ons meteen de houten deurtjes op. Ze lijken heel authentiek. "Klopt. Die deuren komen uit een klooster in Knokke-Heist", vertelt Steven die er in zijn vrije tijd een hobby van maakt rommelmarkten af te schuimen en op internet allerlei oude spulletjes te zoeken. "Zo vond ik bijvoorbeeld ook een oud koperen bad dat in een van de twee gastenkamers staat", vertelt hij. Energie vanuit het zuiden Onder het dak van het klooster bevindt zich een ruime vergaderzaal en het bureau van Ellen, die de bed & breakfast zal uitbaten, naast haar job als onderwijzeres in O.L. Vrouw van Vlaanderen in Kortrijk. "Een kapel werd altijd naar het zuiden gebouwd en het kloostergebouw staat daar loodrecht op. Dat heeft als groot voordeel dat een zijde van het kloosterdak vonsdig zuidelijk gericht is. Ideaal om zonnepanelen te plaatsen dus. We krijgen energie via de zon en bovendien werken die panelen ideaal als isolatiemateriaal", besluit Steven.
Pronkstuk onder het kloosterdak Hét pronkstuk in huis is zonder twijfel de suite, die net onder het dak van de kapel zit. Tusssen de bogen waant een mens zich hier wel heel dicht bij de hemel. De originele glasramen zorgen 's avonds voor een schitterend kleurenspektakel. En de sfeer wordt nog versterkt door de led-lampjes die de zuilen die naar het plafond lopen, verlichten.
Ellen en Steven wilden de ruimte volledig open houden en plaatsten er een kubus als sanitair blok. "Ik wilde echter niet dat de mensen als het ware in een hokje moesten gaan zitten om zich te verfrissen. Daarom hebben we de kubus binnenstebuiten gedraaid. Vooraan bevindt zich een jacuzzi, van waaruit je naar de grote televisie kunt kijken. En achteraan de kubus bevindt zich een inloopdouche en een dubbele lavabo."
Wie op zoek is naar een hemels verblijf, komt in de suite van Het Verloren Gedicht toch dicht in de buurt.
|