Een enkele borrel is gezond. Het is goed voor hart- en bloedvaten. Te veel drinken werkt precies andersom. Het verhoogt juist de kans op hart- en vaatziekten en het risico op borstkanker. Bovendien kun je verslaafd raken aan alcohol. Wanneer spreek je van alcoholisme en wat kun je er aan doen?
Een lekker wijntje of biertje waarderen de meeste mensen wel. Alcohol verhoogt de sfeer en maakt mensen wat losser. Dat is prima, zolang je je grenzen kent en de drank niet gaat overheersen.
Drank verdragen Drinken wordt problematisch bij mannen wanneer zij meer dan 21 glazen per week drinken. Voor vrouwen ligt de grens lager, op 14 glazen per week. Drink je deze hoeveelheden, dan ben je een probleemdrinker. Je hebt dan meer kans om een verslaving te ontwikkelen.
Niet iedereen kan evenveel drank verdragen. Dit verschil is erfelijk. Maar je kunt jezelf als het ware ook trainen. Hoe meer je drinkt, hoe minder gevoelig je bent voor alcohol. Je moet dan steeds meer drinken, om hetzelfde te voelen.
Dat wil overigens niet zeggen dat je beter tegen alcohol kunt. Je denkt misschien dat je nog wel kunt autorijden, maar je bent niet zo alert als wanneer je nuchter bent.
Lichamelijk en geestelijk verslaafd Mensen die in de categorie 'probleemdrinkers' vallen, hebben meer kans om verslaafd te raken aan alcohol. Alcoholverslaving (alcoholisme) is een gevaarlijke, levensontregelende ziekte, die gemiddeld één op de tien Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 69 jaar treft.
Bij een verslaving ben je lichamelijk verslaafd, maar vaak ook geestelijk. Door de lichamelijke verslaving krijg je ontwenningsverschijnselen. Je gaat trillen, wordt misselijk, angstig en kan niet goed slapen.
|