Was je kleding op dertig graden en je bespaart 33 % energie per wasbeurt. Met die oproep wil milieuorganisatie Ecolife Belgische huishoudens aansporen om de wasmachine niet langer 'standaard' op 40 graden of warmer te zetten. Koude wasjes: het is goed voor het milieu én je portemonnee.
Akkoord. Maar is het ook proper (genoeg)! In Groot-Brittannië en Frankrijk liepen al gelijkaardige campagnes. Resultaat? De gemiddelde wastemperatuur is er met tien graden gezakt. Een ambitie die Ecolife ook hier wil waarmaken. Met 'Draai naar dertig' zit de slogan goed, maar of ook de was goed gebeurt?
Geen kookwas Wat een klein gebaar lijkt aan de wasmachine, behoeft volgens Steven Vromman van (Ecolive) vooral een grote klik in het hoofd. Iedereen heeft van thuis uit wel richtlijnen meegekregen over wassen. Hoe warmer, hoe properder: dat zit diep ingebakken. Maar de tijd dat alle handdoeken en ondergoed een kookwas nodig hadden, is voorbij. De wasmachines zijn technisch beter. Zo ook de wasproducten.
Of 30 graden ook volstaat voor bezwete sportkleding, vuile zakdoeken of beddengoed waarin een ziek kind geslapen heeft? Dat mag warmer. Maar zeker geen 90 graden. Dat is eigenlijk nooit nodig in huishoudens. Doe 60 graden, maximum.
Voor de meest hardnekkige olievlek is laten weken een optie, of een voorbehandeling met de Oxy Actions dezer wereld. En daarnà: 30graden.
Bacteriën Besparen is fijn en Moedèr Aarde redden ook, maar feit is wel dat zo'n koud wasje geen bacterie klein krijgt. Verscheidene studies tonen het aan: bacteriën gaan pas dood na een kwartier wassen op zestig graden. Vromman: We leven sowieso temidden van bacteriën. Ze zitten in onze matras, op de deurklink en hui-zen in onze handpalm.
Waarom ijveren om 'steriele kleding' te dragen? Voor alle duidelijkheid: onze campagne richt zich op huishoudens. Professionele wasserijen die bijvoorbeeld ziekenhuislinnen wassen, hebben hogere temperaturen nodig.
In dit verband wordt de draai naar 30°'- actie gelanceerd: alle Belgische huishoudens worden opgeroepen een 'draai naar 30°' te doen in hun energiegebruik. Hierbij werd ook de website,http://www.draainaar30.be gelanceerd waarbij je allerlei tips kan terugvinden die je helpen om energie te sparen. Zo willen we samen een stap vooruit zetten in het halen van de Kyotodoelstellingen.
De energiebesparing als gevolg van wassen op lagere temperatuur levert ook een CO2-reductie op, even groot als de CO2-uitstoot van ongeveer 30.000 wagens die gedurende 1 jaar rondrijden in België. Een prima 'klimaatdaad' dus met z'n allen. En de cijfers worden nog imposanter in het 'ideaal' scenario, namelijk indien alle wassen op 30°C zouden worden gedaan. Meer dan anderhalf miljoen gezinnen zouden dan hun woning kunnen verlichten. Deze energiebesparing zou overeenkomen met meer dan een kwart van de groene stroom in België. Of een CO2 reductie equivalent aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 100.000 auto's in België.
|