Fietsen achter je computerscherm? Het kan. Surf als de bliksem naar de website van toerisme West, Oost-Vlaanderen en maak een interactieve fietstrip. Voortaan kan je immers zowat alle provinciale fietsroutes dowloaden.
Fietstips/ Op tijd een hap en een slok.
Krijgt u steevast krampen in de kuiten in het laatste uur van uw wekelijkse fietstrip? Dan houdt u allicht uw vochtbalans niet op peil. Voldoende drinken en eten vóór, tijdens en na de inspanning is de boodschap. En vooral: anticiperen op het honger en dorstgevoel.
Sportarts Chris Goossens licht toe. Wie op zondag met de partner en de kinderen tekent voor een gezapig fietstochtje van een twintigtal kilometer hoeft zich uiteraard niet al te veel zorgen te maken over zijn vocht en suikerbalans. 'Temeer omdat dat type van vrijetijdsfietser langs de fietsroutes wel stoot op een gezellig cafeetje. Toch is het raadzaam om ook tijdens korte tochten, ook al is het aan een gemiddelde van 15 per uur, regelmatig energie op te slaan zegt Chris Goossens. Anders wordt het wanneer de duur van de tochten langer wordt, de intensiteit verhoogt en de omstandigheden meer van het lichaam beginnen te eisen:' In dat geval moet dus wél op tijd bijgetankt te worden. Op die manier vermijd je vervelende akkefietjes zoals spierkrampen en een hongerklop.
Vermijd krampen Hou je de vochtbalans in je lichaam niet op peil, dan volgen er ongemakken. Dan verlaagt de samentrekbaarheid van de spieren, stapelen afvalstoffen zich op en wordt de zoutbalans in de spieren verstoord. Het pijnlijke gevolg daarvan zijn spierkrampen. Veel kan verholpen worden door regelmatig te drinken. Zeventig procent van het menselijk lichaam bestaat uit vocht. Als je weet dat bij vier procent vochtverlies de prestaties met twintig procent verminderen, dan begrijp je hoe cruciaal dit is. Het rekensommetje is immers snel gemaakt. Een persoon van 70 kg bestaat uit zo'n 50 liter vocht. Vier procent vochtverlies, dat heb je bijvoorbeeld al na een MTB-tocht van 45 km, betekent een verlies van twee liter en dus een prestatieverlies van twintig procent. Dat zijn cijfers die kunnen tellen.
Drinken ... in alle omstandigheden Het is evident dat je tijdens een hittegolf meer moet drinken dan in andere omstandigheden. Toch is het van belang om ook tijdens koude weersomstandigheden voldoende te drinken. De mensen vergeten al te vaak dat een lichaam heel wat warmte produceert in koude temperaturen. Het energieverlies is ook dan heel hoog en dus is ook hier de boodschap: op tijd drinken:' En wat de timing betreft, houdt Goossens het op een halve liter vocht om het halfuur. Dan spreek ik in het geval van de wielertoerist of toerfietser die er elke zaterdag of zondag op uit trekt voor 100 tot 150 km.
Anticiperen op honger- en dorstgevoel Water is uiteraard een goede dorstlesser. Water vult het best en het snelst de vochtbalans aan. Maar water bevat geen voedingsstoffen. Die vind je wél in de vele isotone of hypertone dorstlessers die tegenwoordig in poedervorm op de markt zijn. Voordeel is dat zowel het vochtverlies wordt gecompenseerd als het hongergevoel wordt gedrukt:' Na de inspanning kan je je wenden tot speciale recuperatiedranken, al is er een eenvoudiger oplossing. "Een simpel bord spaghetti is ook goed, hoor! Ik pleit eigenlijk gewoon voor een gezonde en gevarieerde voeding. Dan zit het heus wel snor:'
|