Bedplassen of "enuresis" komt vaker voor dan algemeen wordt aangenomen. In België hebben meer dan 12.000 kinderen van 7 jaar oud er last van. Bij 6.000 kinderen houdt het probleem aan tot de leeftijd van 10. Bedplassen treft vooral jongens tussen de 4 en 7 jaar (12 procent, ten opzichte van 8 procent bij meisjes). Ook 1 à 2 procent van de 13 tot 16-jarigen krijgt er mee te maken.
De oorzaak van bedplassen is van pathofysiologische aard. De kinderen kampen onder meer met een verminderde functionele blaascapaciteit, waardoor de receptoren in de blaaswand vroegtijdig het signaal doorgeven naar de centra dat ze zich willen ledigen. Ook is er sprake van overactiviteit van de blaasspier, die tijdens de vulfase ongecontroleerde contracties vertoont.
Twee vormen Er zijn twee vormen van bedplassen. Primaire enuresis komt het meest voor (85 procent van de gevallen). De artsen gebruiken deze term om aan te duiden dat het kind 's nachts nooit volledig zindelijk is geweest. Dat kan te maken hebben met het feit dat sommige lichaamsfuncties bij het kind nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Daarnaast is er secundaire enuresis. Deze vorm volgt op een zindelijksheidsperiode van minstens zes maanden en wordt vaak veroorzaakt door psychologische factoren, zoals een verhuis, een scheiding, de komst van een nieuw kindje of moeilijkheden op school.
Taboe doorbreken Volgens professor Dr. Bo Coolsaet, uro-androloog aan de universiteit van Utrecht, is het vooral belangrijk om het enorme taboe dat op bedplassen rust, weg te nemen. Bedplassen kan namelijk diepe sporen nalaten bij het kind en het zelfvertrouwen aantasten. Ook de ouders vragen zich vaak af of ze iets verkeerd doen. "Het taboe wordt in stand gehouden doordat de ouders het gevoel hebben dat ze falen en niet over het probleem durven spreken met de huisarts", aldus professor Coolsaet.
Professor Coolsaet wijst er op dat het erg belangrijk is "om kinderen niet te straffen en hen er aan te doen herinneren dat het niet hun fout is." Een gedragsbeïnvloedende behandeling in combinatie met medicatie kan volgens hem het probleem snel doen verdwijnen.
|