 |
Het neusje van de Zwalm. Zwalm is een gemeente van twaalf dorpen, wel duizend kleuren groen en één beek: de Zwalm. Ooit werd die onderbroken door dertien watermolens. Daarvan zijn er nog zeven overgebleven. Op deze wandeling langs het wellicht meest idyllische riviertje van Vlaanderen komen we er drie tegen. En wie een paar honderd meter om loopt, krijgt er op de Peerdestokbeek nog eentje extra bij. Merkwaardige technologie! Het zware werk door het water laten doen. Hoe zouden ze daar op gekomen zijn?
Vast staat dat onze voorouders duizend jaar geleden al druk doende waren met het bouwen van watermolens. Al zijn de nog bestaande exemplaren wel van veel recentere datum, in wezen blijven ze nog altijd hetzelfde principe toepassen: stromend water drijft een rad aan, dat via een min of meer ingewikkeld mechanisme de energie van het water omzet in de kracht die nodig is om te malen. Wàt men dan maalt, olie of graan, maakt nauwelijks verschil. De soms nukkige en-snelstromende Zwalm blijkt ideaal geweest te zijn voor deze techniek. Maar wandelen in de Zwalmstreek heeft nog meer aantrekkelijke aspecten. Het kan geen toeval zijn dat links en rechts de watemolens verbouwd zijn tot uitnodigende cafés en restaurants. De landschappen op en tussen de getuigenheuvels bieden de kijkende mens onvermoede perspectieven. De wilde bermen van het riviertje zullen elke plantenliefhebber verrassen. Zoek maar eens de paarse schubwortel op de wortels van de overal groeiende populieren en weet dat deze parasiet, een botanisch unicum, uitsluitend in de Vlaamse Ardennen voorkomt.
 |
Tripel met waterkers De hongerigen worden gevoed en de dorstigen gelaafd in alle drie de watermolens op de Zwalmbeekroute. Tot het lokale lekkers behoren de Zwalmsen Tripel, een donkerbruin bier van 8 graden met een hoogst ridderlijk etiket en een niet te versmaden nasmaak. Ook het Oud Zottegems Bier is een aanrader. Men zegt dat elk konijn er zich graag in laat marineren. In Ouwegem eten ze "
Een culinaire merkwaardigheid: in Roborst, een deelgemeente van Zwalm, kweekt Karel Van De Velde op grote schaal waterkers in grachten vol water dat zo uit een bron stroomt. De Roborsthoeve zet deze pittige, gezonde groente nadrukkelijk op het menu.
Drie keer meer wandelen De Rooigemsebeekroute (15 kilometer, maar inkortbaar) is een bewegwijzerde, educatieve wandelroute die vertrekt in Mullem. Aan de Kartuizerskerk in Sint-Martens-Lierde start de Kartuizersroute die naar wens 5, 11 of 15 kilometer lang kan zijn. Heel de streek ademt als het ware Ronde van Vlaanderen. De meest beruchte bulten waarover de wielergoden dokkeren liggen in de Vlaamse Ardennen. Zelfs te voet vormen ze vaak nog een meer dan hartige brok.
|