Bepaalde gezondheidsproblemen treden pas op latere leeftijd op. Zo is osteoporose - of botontkalking - een sluipend probleem dat in de overgang kan opduiken.
 |
De botten worden in hoge mate beschermd door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Rond en na de overgang is er een afname van deze hormonen, waardoor die bescherming afneemt.
Calcium De botontkalking of botafbraak vindt dan sneller plaats, en de botten worden zo zwak dat je zomaar iets kunt breken. Maar je kunt je er nu al tegen wapenen. Door op tijd actie te ondernemen kun je de kans op osteoporose verminderen.
Om osteoporose te voorkomen is het belangrijk om voldoende calciumrijke producten en producten met vitamine D te eten. Calcium versterkt de botten en vitamine D stimuleert de opname van calcium. Calciumbronnen zijn onder meer boerenkool, peulvruchten, noten en zaden.
Vitamine D zit in margarine, halvarine, bak- en braadproducten, vlees, eieren, volvette kaas en vette vis. Daarnaast kan het lichaam ook zelf vitamine D maken, onder invloed van zonlicht.
Eventueel kun je ook calcium- of vitamine D-supplementen krijgen bij drogist en apotheek. Daarnaast zijn er bij drogist en apotheek voedingssupplementen met combinaties van calcium en soja verkrijgbaar voor het behoud van sterke botten.
Fyto-oestrogenen Veel vrouwen in de overgang krijgen hormonen voorgeschreven om botontkalking tegen te gaan. De laatste jaren is er ook veel aandacht voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan stoffen met een hormoonachtige werking, vergelijkbaar met het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Deze stoffen heten fyto-oestrogenen.
|