 |
Het lage aantal indienstnemingen van 50-plussers door Belgische bedrijven heeft vooral te maken met het hoge prijskaartje van 'grijze' werknemers. Dat blijkt uit vergelijkend cijfermateriaal tussen de Oeso-landen.
Loonkost Volgens de Oeso-gegevens is er een direct verband tussen de hoogte van de loonkosten bij 50-plussers en hun kansen op indienstneming. De beste werkgelegenheidskansen voor 50-plussers zijn te vinden in Europese landen als Groot-Brittannië, Finland en Denemarken en in Australië, Canada en de VS. In die landen varieert de aanwervingsgraad voor 50-plussers (hun aandeel in alle aanwervingen) van 8 tot meer dan 11 procent.
Niet toevallig scoren al die landen laag op de ranglijst van hoge lonen voor 50-plussers.
60 procent De Belgische grijze werknemers verdienen gemiddeld 60 pct meer dan hun jonge collega's. En dat heeft zo zijn gevolgen voor hun kansen op (her)indienstneming. Met nauwelijks 2 pct scoort België een van de laagste aanwervingsratio's voor 50-plussers van alle Oeso-landen. Nederland doet het nog slechter. Slechts één land combineert hoge lonen en hoge werkgelegenheidskansen voor 50-plussers: Spanje.belga/mvl
|