"Een berg is een molshoop" De krokusvakantie begint, en wie niet op reis is naar zon of sneeuw, kan nog altijd in eigen land terecht.In de westhoek kan je een pittige wandeling met het hele gezin ondernemen met onderweg attractie of bezienswaardigheid.
In het West-Vlaams staat "berg" voor molshoop, maar wie op de Kemmelberg gaat stappen ondervindt direct, en zeker met kinderen, dat 156 meter hoogteverschil meer dan genoeg bergavontuur is voor wie geen alpinistenambities koestert. Maar laat u niet afschrikken want een beklimming van de Kemmelberg is dubbel en dik de moeite, al was het maar voor de schitterende panorama's van de bossen, weiden en akkers van het hele Heuvelland. Leergierige snaken kunnen hier een en ander opsteken. In het bezoekerscentrum De Bergen wordt verteld over het ontstaan van deze bergen, hun bewoning en ontginning. Het rijtje bescheiden bulten (Monteberg, Rode Berg, Zwarte Berg, Vidaigneberg, Baneberg) dat plots de kop opsteekt. Een vlak landschap illustreert een aardig deel van de geologische historie van ons land.
Er valt nog meer geschiedenis te sprokkelen, uit den Grooten Oorlog, zoals WOl hier nog altijd heet. De streek is wit gespikkeld van de Britse oorlogskerkhoven en boven op de KemmeI zelf troont De Engel, ter nagedachtenis van de Franse doden van de Slag om de Kemmelberg in april 1918. De treurnis van de oorlog staat in fel contrast met de kleurenpracht van bloeiend speenkruid, bosanemonen en hyacinten. Proef ook een vleugje humor op het dorpsplein van Kemmel, waar "het Gaperke" pronkt, de in brons gegoten bijnaam van de onverbeterlijk gapende Kemmelnaars.
Kriekedebie met muziek In het muziekdorp Dranouter worden lijf en ziel van de wandelaar gelaafd. In het Folkcentrum kunnen kinderen niet alleen muziek beluisteren maar ook zelf maken, op eenvoudige instrumenten. Pa en ma kunnen intussen genieten van streekproducten in vaste en vloeibare vorm. Culinaire specialiteiten in de Heuvellanddorpen zijn zoetigheden allerhande, bieren met namen als Hellekapelle en Kriekedebie, ouderwetse boerenpaté en hoofdvlees. Wijnliefhebbers moeten maar eens de Montebergwijn uittesten, een nagelnieuwe appellation controlée van eigen Heuvellandse bodem.
Drie keer meer genieten Het hele Heuvelland is één dicht netwerk van met talrijke uitgestippelde en bewegwijzerde paden alles bijeen dik honderd kilometer, waarvan de helft op onverharde paadjes waaruit de wandelaar zijn tocht à la carte kan samenstellen. Wie het graag wat vlakker heeft, kan de schilderachtige Blankaartroute in Diksmuide proberen.
|