Heel lang geleden, ergens in de 14de Eeuw, op een warme zomerdag brouwde een boerenzoon een drankje met het bronwater voor zijn zieke moeder. De zoon met als bijnaam "witte" naar de kleur van zijn haar, was op zoek
gegaan naar kruiden die door een kwakzalver waren voorgeschreven. Deze kruiden waren echter nergens te vinden. De zoon nam dan maar tarwe, haver en gerst. Aan het kooksel voegde hij wat zuurdeeg toe. Nadat het kookketeltje twee dagen in de zomerzon had gestaan vormde er zich luchtbellen en schuim. Na drie dagen plaatste hij het koperen keteltje op tafel. Het kruidenbrouwsel rook lekker. Moeder proefde ervan en at met een soeplepel het ganse potje leeg. Zij begon te lachen, danste rond de tafel en viel tenslotte in slaap. 's Morgens nog voor het kraaien van de haan hoorden de boer en zijn zoon een hevig lawaai. Moeder die wakker was geworden met hevige buikpijn, zat te schreeuwen op de wc. De drank had haar blijkbaar genezen. Van einde en ver kwamen de mensen de drank proeven en kopen zodat op korte tijd de zoon een belangrijk figuur was geworden. De vraag was zelfs zo groot dat hij een ketel van drie duizend liter moest gebruiken om de hoeveelheid drank te kunnen brouwen. De zoon noemde zijn drank, witbier en vertelde aan iedereen dat het heel goed was tegen dorst, tegen hoofdpijn, tegen buikpijn, tegen constipatie en tegen een droge lever.
Het is zeker een lekker biertje, niet alleen om te consumeren , maar ook om te gebruiken in recepten. ikzelf gebruik een hoegaards witbiertje bij de mosselen.
Mosselen met Hoegaarden witbier
Nodig: 2 kg mosselen, 1 flesje Hoegaarden witbier, 2 stelen bleekselder ( mag met blad ), 2 uien, enkele takjes peterselie, laurierblaadje, versgemalen peper, boter. Bereiding: De bleekselder en de uien in stukjes snijden en aanfruiten in de boter. De schoongemaakte mosselen toevoegen samen met het bier, laurierblaadje en de peper, voor mij hoeft geen zout daar de mossel zoutig genoeg is. Na 5 minuutjes de mosselen opschudden en verder gaar koken tot alle schelpen zijn geopend. Als de mosselen gaar zijn bestrooien met de fijngehakte peterselie. Het vocht gebruik ik dan nog verder om er een mosselsoepje van te maken, voeg er dan nog groenten en water bij . Zo eenvoudig is mijn bereiding. Smakelijk!
|