Wie kent het probleem: tussen vijf en acht uur? 's avonds moet er van alles gebeuren. Koken, eten, afwassen, huiswerk, boekentassen in orde maken, kinderen naar buitenschoolse activiteiten brengen, in bad en in bed ... De tijd lijkt vaak te kort, maar stressen helpt niet. Een goede planning helpt je veel verder.
7 tips voor de avondspits
1.Ga voor routine Routine mag dan saai lijken, maar een vaste structuur helpt een pak. Een vast moment om huiswerk te maken, om kleren klaar te leggen, om te eten. Door duidelijke afspraken te maken weet iedereen wat er moet gebeuren, en heb je geen last van elke dag weer dat ik maak mijn huiswerk dadelijk wel. Eerst nog... Zit die routine er nog niet in, dan kan je het voor jezelf én de kids visueel duidelijker maken met een leuk schema, dat je dan op het prikbord of op je koelkast hangt.
2. Stel prioriteiten Doe tijdens een piekmoment niet meer dan wat moet, dat is al genoeg. We willen soms te veel. Terwijl de kinderen huiswerk aan het maken zijn en jij aan het koken bent, moet je niet ook nog eens beginnen met de keukenkastjes uit te vegen. Dat levertje alleen maar stress op.
3. Plan je maaltijd Je kan de tijd die je nodig hebt om een lekkere maaltijd op tafel te zetten op het piekmoment inkorten door zoveel mogelijk al van tevoren te doen. Aardappelen kan je al op voorhand schillen, vlees leg de avond voordien uit de vriezer zodat het reeds ontdooit is, en met diepvriesgroenten is kwalitatief niks mis: helemaal oké, en minder werk om ze schoon te maken. Komt er een extra drukke avond aan? Maak de dag van tevoren een ovenschotel die je alleen even hoeft op te warmen. Nog een handige: kook in dubbele porties en vries de helft in. Telkens goed voor een makkelijke kookavond. 4. Wegwijzer Help kleine kinderen eerst op gang voor je zelf aan je taken begint. Bekijk samen met hen wat ze kunnen spelen, speel vijf minuutjes mee vooraleer je gaat koken en alles gaat véél relaxter.
5. Kijken, koken, eten Als je kind één uur per dag televisie mag kijken, reserveer dat uurtje dan voor het moment dat jij je eten moet maken. Jij kan rustig koken, en je kind is blij dat het naar zijn favoriete programma kan kijken.
6. Laat je helpen Laat je kinderen helpen. Geef ze hun eigen verantwoordelijkheid voor een aantal taakjes. Boekentas leegmaken, turnkleren in de wasmand ... Dat kunnen ze al heel snel! Doordat jij het niet moet doen, win je extra tijd om nog iets leuks met hen te doen.
7. Eet samen Stimuleer je kind om naschoolse activiteiten te kiezen die te combineren vallen met jullie gezinsleven. Respecteer een aantal avonden in. De week dat jullie samen kunnen eten. Als er elke dag minstens ééntje uit de hoop er niet is bij het avondeten, wordt het chaotisch en onoverzichtelijk.
|