De terugkeer van de smaak. Boter houdt er niet van om slecht behandeld te worden: bewaar ze dus steeds koel, maar haal haar op tijd uit de koelkast om haar de kans te geven al zijn aromas te ontwikkelen.
Boter houdt niet van een te hoge temperatuur, dan wordt ze bruin en onverteerbaar. Maar daar kunt u iets aan doen! Hoe? Door een zeer een-voudige handeling die men klaren noemt. Het gaat er eigenlijk om de caseïne uit de boter te halen. Doe de boter in een kleine kookpot met dikke bodem en laat de boter smelten op een zacht vuurtje zonder te roeren.
Met een lepel verwijdert u het schuim (dit is de caseïne) dat zich aan het oppervlak vormt. Giet de rest van de boter over in een ander recipiënt maar zorg ervoor dat de vaste bestanddelen (melkachtige structuren) op de bodem van de kookpot achterblijven. Bewaar de geklaarde boter in de koelkast.
Met deze boter kan u op hoge temperatuur bakken (ja, u kan uw steak in boter bakken!) zonder dat de kwaliteit vermindert. Opgelet: hoge temperatuur is geen synoniem voor gloeiend heet! Geklaarde boter mag niet warmer worden dan 180°C (ook plantaardige vetten verliezen veel van hun kwaliteit bij hoge temperaturen), wat de gewenste temperatuur is om een stuk vlees te bakken.
Verander! In het kader van een kwalitatieve en gezonde voeding is het beter om vaker zelf te koken en minder de toevlucht te zoeken bij vooraf behandelde voedingswaren (waarbij u noch de hoeveelheid, noch de kwaliteit van de gebruikte vetstoffen beheerst). Boter is natuurlijk. U ziet de exacte hoeveelheid die u gebruikt, u voegt smaak bij, u verwent uw smaakpapillen en u beslist zelf hoe vaak en hoeveel!
Welke boter? Afhankelijk van de toepassing zal u een andere boter gebruiken. In de keuken (vergeet niet geklaarde boter te gebruiken als het echt warm moet zijn) gebruikt u best de traditionele boter. Voor rauw of gesmolten gebruik (denk aan verse tagliatelle met gesmolten boter en parmezaan) gebruikt u beter gekarnde boter. Gezouten gekarnde boter is dan weer de ideale begeleider van vers brood of kan gebruikt worden om radijs met boter terug op de kaart te zetten
|