Seks met de baas. Misschien was het de kick van het verbodene, Te veel wijn 's avonds na dat congres en toch geen collega's in de buurt, De macht die erotiseerde, Of gewoon een lekker lichaam. Evenveel redenen om met de baas te vrijen als er bazen zijn, Maar opgelet In een wip naar de top, zeg je? Als je geluk hebt, want evengoed kan seks met je baas je carrière schaden.
Je komt op maandag fluitend naar het werk en vrijdag is een rotdag. Wie verliefd wordt op zijn baas of er een relatie mee begint, komt graag naar kantoor. Doet misschien zelfs extra zijn best, om goed te presteren. Heerlijke mailtjes over en weer, een veelbetekenende glimlach en vlinders aan de lopende band misschien zelfs letterlijk. Maar daarmee zijn we ongeveer uitgepraat over de voordelen van het bed te delen met de baas. Vooral op langere termijn kan een verhouding met een overste schadelijk zijn voor jou en de onderneming waarvoor je werkt.
Toen jaren geleden bekend werd dat omroepster Sophie Dewaele een relatie had met Erik Strieleman, was hij het die om 'persoonlijke redenen' opstapte bij de VRT. Omdat hij als nethoofd verantwoordelijk was voor de vorm en inhoud van het toenmalige TV1 en dus ook iets te zeggen had over wie er aan de bak kwam. De baas die vertrekt, het komt niet vaak voor. Bij hetzelfde bedrijf verging het Bettina Geysen minder goed. Toen uitlekte dat ze een relatie had met toenmalig directeur Televisie Aimé Van Hecke, was zij degene die van job moest veranderen. Geysen was netmanager en rapporteerde rechtstreeks aan hem. De 'oplossing' voor haar lag in een nieuwe functie als directeur Marktstrategie.
Maar toen haar levenspartner overstapte naar Sanoma Magazines, bekoelde even later ook de relatie tussen Geysen en de VRT. Omdat ze intussen op lokaal niveau politiek actief was. Omdat haar functie 'op' was, klonk het officieel. Maar dat haar levensgezel voortaan CEO werd van een tijdschriftenuitgever die ook meedoet op de audiovisuele markt, heeft haar positie zeker geen goed gedaan. Of hoe met de baas slapen ook op langere termijn slechte gevolgen kan hebben voor je carrière. Geysen koos intussen voluit voor de politiek en is nu voorzitter van Spirit. Wie moet er weg? Het is meestal de ondergeschikte die wordt overgeplaatst of die moet opstappen, zegt erehoogleraar psychologie aan de Universiteit Gent Stefan Lievens. Hij schreef het boek Passie op de werkvloer. Een bedrijf maakt gewoon de rekening. Wie hebben we het meest nodig van de twee? Meestal de baas. Wie is het gemakkelijkst te vervangen? Meestal de ondergeschikte. Wie kost ons als onderneming het minst als we hem of haar laten gaan in termen van opzegpremies? Meestal de ondergeschikte.
In Nederland protesteren vakbonden hier tegen. 'Als hoogste in rang heb je ook de hoogste plichten', vinden ze. Maar die houding zie ik nog niet snel bij ons ingeburgerd raken. Echte liefdescontracten zoals in de Verenigde Staten - waarin werknemers verklaren geen relatie te beginnen op de werkvloer en als ze dat wel doen, beloven het bedrijf niet voor de rechter te slepen bestaan bij ons niet. Maar bij sommige bedrijven zoals KBC weten werknemers wel dat een relatie kan leiden tot een overplaatsing. Ann-Marie Cordia Nina's Seksuologe Mieke Mievis Als de relatie uitkomt, wordt het moeilijk om op dezelfde plek te blijven werken. Verander dus van werk, van functie, van gebouw.
"Zorg dat je weg bent!"
|