Een op vier kinderen heeft gescheiden sch ouders. Er was eens, een vrouw en een man die elkaar leerden kennen. Ze werden verliefd op elkaar, trouwden of gingen gewoon samenwonen en kregen een kind: Jij!
Maar misschien kregen ze later dikwijls ruzie omdat ze eigenlijk toch niet zo goed bij elkaar pasten. Voel jij je dan het varkentje met een lange snuit, want het verhaaltje is uit...?
Waarom kunnen ma en pa uit elkaar gaan? Niet omdat ze jou niet graag zien. Zeker niet! Maar na vele jaren kunnen de gevoelens voor elkaar wel eens veranderen. Gevoelens leven, veranderen, groeien... Misschien ben je ook al eens kwaad geweest op een vriend of vriendin. Dat is heel normaal. Ouders maken ook wel eens ruzie. Zelfs dat is normaal. Als de verwijten echter de hele tijd over en weer vliegen of als ze zich voortdurend aan elkaar ergeren, kunnen ouders beslissen om elkaar niet meer elke dag te moeten zien.
Ze wonen misschien niet meer onder één dak maar het blijven wél jouw ouders! Het blijven jouw mama en jouw papa!
En opeens merk ik dat mama het voortdurend heeft over haar dochter, haar zoon, haar meubelen, haar huis,...en zijn vrienden, zijn auto, zijn gesnurk en zijn fouten.
Pa krijgt de auto, ma het huis. Pa krijgt de computer, ma de leren zetels. Pa de dvd-recorder, ma de muziekinstallatie.
Pa de helft van het servies, ma de andere helft.
En wie "krijgt" de kinderen na de scheiding?... Een weekje bij mama, een weekje bij papa? of op schooldagen bij mama en in 't weekend bij papa? of omgekeerd?.. Heel veel kinderen behoren tot de "pendelgeneratie". Pendelen is heen en weer verhuizen. Soms wat lastig. Je vergeet wel eens je turngerief bij papa en dan doet de turnleraar weer lastig. Maar, 't heeft ook voordelen.Twee huizen, twee slaapkamers, twee keer sinterklaas, twee keer je verjaardag vieren...
|