Eieren met groenten Groenten en eieren hebben iets met elkaar en laten zich eindeloos lekker combineren: als voedingsstoffen zijn ze perfect complementair terwijl het kleurrijke bord zorgt voor een sterke visuele aantrekking. Een ei is vanzelfsprekend een bron van eiwitten en precies daarom een uitstekende begeleider van groenten. Het bevat alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. De dooier bevat ijzer, foliumzuur, vitamines als B2 en B12, E en D.
Bovendien is een ei arm aan calorieën én aan verzadigde vetzuren. Het eiwit bevat geen cholesterol, de dooier zon 200 mg. Dat is niet weinig maar als vervanger van vlees en bij beperkt gebruik van andere vleeswaren, kaas en gebak past een ei uitstekend in een gezonde dagvoeding. Voeg daarbij de vezelrijke en vitaminerijke kracht van frisse lentegroenten en je creëert een heerlijke maaltijd die sterk maakt
Omelet met radicchio
Nodig voor 4 personen: 4 vastkokende Flandria-aardappelen, 1 kropje Flandria-radicchiosl, 1 eetlepel lightsladressing, 6 eieren, 4 eetlepels magere melk, 50 geraspte Parmezaanse kaas, 1 bosje bieslook, peper en zout Bereiding Kook de geschilde aardappelen niet langer dan 18 minuten. Giet ze af en snijd ze in blokjes. Snijd de voet uit het slakropje en haal de bladeren uit elkaar. Spoel ze, droog ze en meng ze met de sladressing. Klop de eieren op met de melk, peper en zout. Bak zonder vetstof vier omeletten in een pan met een anti-aanbaklaag. Leg blokjes aardappel op de omeletten zodra ze beginnen te stollen en laat dan nog even verder laten stollen. Leg elke omelet op een bord en bestrooi ze met geraspte kaas en fijngehakte bieslook. Zet de borden eventjes in een warme oven tot de kaas gesmolten is. Serveer met de sla.
Omeletboterhammen
Nodig per kind: 2 sneden bruin brood, 2 eieren, 50 ml magere of halfvolle melk, 2 plakjes lightkaas Bereiding: Breek de 2 eieren in een glazen potje en klop ze samen met de melk op. Giet het eimengsel in een hete pan totdat een stevige omelet ontstaat. Snijd de omelet en de plakjes kaas in reepjes. Beleg elke broodsnede met reepjes omelet en kaas. Sluit de boterhammen en verpak ze in vershoudfolie.
|