Trendy restaurants pakken er graag mee uit: Een waterkaart met exclusieve flessenwaters uit de meest exotische oorden. Water drinken is hip, en daar spelen reclamejongens graag op in. Toch komt uit die flessen net hetzelfde als uit je keukenkraan thuis: zuiver en gezond drinkwater. Méteen prijskaartje, uiteraard.
Volgens onderzoek drinkt de Belg gemiddeld '48 liter flessenwater per jaar. Dat is zes keer meer dan de doorsnee wereldburger. De Belgen zijn daarmee de op drie na grootste flessenwater drinkers ter wereld, na Italië, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten.
Nochtans is het leidingwater in onze contreien van zeer goede kwaliteit, zegt dokter Dirk Wildemeersch van toezicht Volksgezondheid. De Vlaamse drink watermaatschappijen zijn gebonden aan zeer strenge normen.
Het leidingwater wordt gecontroleerd op een zestigtal parameters, die veelal betrekking hebben op de gezondheid van de gebruiker. Daarnaast wordt het water ook gescand op stoffen die kleur, helderheid of smaak kunnen beinvloeden: de zogenaamde comfortnormen, het hele proces van drinkwatervoorziening, waterzuivering en zo meer, heeft wellicht meer betekend voor onze volksgezondheid dan om het even welke geneeskundige revolutie.
Duizenden keren goedkoper: Leidingwater is bovendien een pak goedkoper dan water uit flessen. Sommige flessenwaters kosten tot 10.000 keer meer dan water uit de kraan. Voor mij is dat een belangrijke reden om enkel kraantjeswater te drinken, zegt dokterWildemeersch. Maar dat is een persoonlijke keuze. Ik zeg dit niet als arts, maar als consument. Flessenwater en leidingwater zijn kwalitatief evenwaardig: iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke prijs hij daarvoor wil betalen.
Het is overigens een publiek geheim dat flessenwater en leidingwater vaak uit dezelfde grondlagen aflkomstig zijn.ln een aantal gevallen ligt de bottelarij gewoon op wandelafstand van de drinkwaterwinning.
Beter voor het milieu: Dat flessenwater een pak meer kost dan leidingwater, heeft in de eerste plaats met de verpakking te maken. Ook het transport van flessenwater kost geld, zeker wanneer het van het andere eind van de wereld aflkomstig is. Beide factoren - transport en verpakking vormen bovendien een bedreiging voor het milieu.
Volgens een studie van het Earth Policy Institute werd in 2004 maar liefst 154 miljard liter water verpakt: een stijging van 57 procent in 5 jaar tijd. Slechts een klein deel van dat verpakkingsmateriaal kan worden gerecycleerd. De rest verdwijnt op de afvalberg. Het transport van al die flessen zorgt dan weer voor extra co² uitstoot, en ook dat vindt onze planeet niet fijn.
Een goede daad, plaats een karaf met kraantjeswater op tafel. Misschien wordt drinkwater wel hét gespreksonderwerp.
|