Jolly Jumper, Slecht-Weer-Vandaag, Ros Beiaard, Black Beauty, Hildago, Tornado, Witje,
Het ene hoort bij Lucky Luke, het andere bij Sinterklaas of Zorro. Zelfs Pipi Langkous had een paard!
Paarden spreken tot ieders verbeelding. Het zijn mysterieuze dieren waar talloze mythes aan verbonden zijn. Denk maar aan het paard van Troje, Pegasus, Sleipnir, Incitatus,
Maar wat hebben paarden met landbouw te maken? Hadden ze een specifieke functie, werden ze gekweekt voor het vlees of waren ze er enkel voor de sier, voor sport en hobby? In deze rubriek focussen we op de geschiedenis van dit edele dier in de landbouw.
Eeuwenlang was het paard een trouwe helper van de landbouwer. Het hielp hem bij het ploegen, eggen, zaaien en trekken. Ook in de bosbouw werd het dier gebruikt. Paarden kracht was onvervangbaar. Het paard was sterker en eleganter dan een rund, maar wel duurder in aankoop. Het was de sterkste levende landbouwtrekker, tot de tractor op de proppen kwam en de mechanisatie het paardenwerk overnam.
Tegenwoordig wordt het paard niet meer in de landbouw ingezet als werkdier, maar om ermee te fokken en om het te melken. Paardenmelk is een gewaardeerd product geworden omdat het heilzaam is voor het lichaam. Het bevat veel vitaminen.
Een edel dier. Zeg nooit zomaar beest tegen een paard! Het paard is een edel dier. Dat wil zeggen dat het een hoofd heeft en geen kop, en benen in plaats van poten. Maar hoe komt dit kuddedier aan zon adellijke titel? Het paard was een belangrijk hulp- en vervoermiddel voor de mens, en in de strijd was het een belangrijke partner voor soldaten.
Het paard was de mens altijd van dienst als die het nodig had. Vroeger waren het enkel edellieden die te paard reden en het zich konden permitteren om een paard te bezitten. Alles wat met adel te maken had, was bijzonder en edel, dus ook het paard. Vandaar dat het paard een edel dier werd genoemd.
|