Blijf goed luisteren
Je kind heeft veel vragen over de echtscheiding. Hij maakt zich er zorgen over, en soms moet hij zijn verhaal kwijt. Neem daar de tijd voor. Blijf rustig zitten en onderbreek je kind niet. Wees voorzichtig met te snelle oplossingsgerichte reacties. Je kind wil gehoord worden. Hij heeft behoefte aan geduld en jouw ongedeelde aandacht.
Maak je kind duidelijk dat er ruimte is voor al zijn gevoelens. Vaak stellen kinderen zich terughoudend op met hun emoties, omdat ze bang zijn dat jij anders van de kaart raakt. Je kind moet weten dat hij recht heeft op welke emoties dan ook.
Vertel je kind bijvoorbeeld dat het normaal is dat hij hoopt dat jij en je partner weer bij elkaar komen. Je kind kan zich generen voor deze wens. Leg hem uit dat dit niet nodig is, omdat alle kinderen willen dat hun ouders bij elkaar zijn. Benadruk tegelijkertijd dat het niet erg voor de hand ligt dat mensen die eenmaal gescheiden zijn weer bij elkaar komen.
Leg je kind uit dat de scheiding niet zijn schuld is
Veel kinderen hebben het gevoel dat zij de echtscheiding veroorzaakt hebben. Dat idee moet je regelmatig en met klem ontzenuwen. Het is belangrijk dat je de eerste jaren na de scheiding blijft benadrukken dat de scheiding een beslissing van jou en je partner is, en dat je kind daar niet mee te maken heeft.
Maak het niet mooier dan het is
Vertel je kind niet dat papa even weg is voor de zaak of dat het leven vanaf nu geweldig zal worden. Kinderen zijn heel fijngevoelig. Ze zullen feilloos aanvoelen dat je iets voor ze achterhoudt. En dat zullen ze als onprettig ervaren. Ook als ze weten dat je dat voor hun bestwil doet. Kinderen hebben behoefte aan duidelijke, begrijpelijke antwoorden op hun vragen.
Ga niet wijzen
Probeer je in gesprekken met je kind niet negatief uit te laten over je partner. Daarvan raakt je kind in een loyaliteitsconflict. Hou je kind uit de wind. Communiceer niet met je partner via je kind. En sta open voor positieve opmerkingen van je kind over je partner. Jouw kind mag van allebei zijn ouders houden. Als je je kind daarin belemmert, zal hij zich terugtrekken, gaan liegen of neerslachtig worden.
Zorg dan ook dat je je vrienden blijft zien. Daardoor voorkom je dat je je kind met jouw zorgen opzadelt. Bovendien helpt het je om lastige momenten met je kind te relativeren.
Stel je kind gerust
Vaak zijn kinderen bang dat er na de scheiding te weinig geld zal zijn voor eten, kleren of het huis. Leg je kind uit dat die angst onterecht is. Kinderen die bij hun moeder gaan wonen, kunnen soms bang zijn voor hun veiligheid. Vertel ze daarom wat je van plan bent te doen bij brand of tegen inbrekers. Laat merken dat jij het allemaal goed overziet en dat je kind zich dus geen zorgen hoeft te maken.
Vraag je kind naar vriendjes van wie de ouders ook gescheiden zijn
Het geeft je een beter beeld van hoe je kind een scheiding ziet, en waar hij bang voor is. Daarmee biedt het je de mogelijkheid om misverstanden uit de weg te ruimen. Bovendien kun je je kind op deze manier bewustmaken van het feit dat hij niet de enige is met gescheiden ouders.
Een andere manier om de scheiding met je kind te bespreken is door samen een boek over het onderwerp te lezen. Het helpt je stap voor stap de dingen te bespreken, en structureert de gedachten van je kind. Je kind heeft door het lezen van een boek een concrete aanleiding om vragen te stellen. Info: echtscheidingswijzer.