In dit wintersportseizoen kan het geen kwaad om sporters er op te wijzen dat skiën een gevaarlijke sport is en blijft, hoeveel ervaring men ook heeft.
Een minimum aan voorbereiding is altijd aangewezen. Skiën is een sport die men vaak maar één keer per jaar beoefent, maar toch zorgt de wintersport voor heel wat ernstige blessures. Een verzwikte knie met gescheurde ligamenten bijvoorbeeld, is niet niets. Het is een blessure die levenslange gevolgen kan hebben. Maar hoe kan je een dergelijke blessure voorkomen? In het algemeen raadt men aan om de dijspieren te trainen zodat de knie in alle omstandigheden goed gesteund wordt. In de praktijk betekent dat trainingsoefeningen zoals squats (de knieën buigen en weer strekken, meestal met een gewicht op de schouders), het opheffen van de benen met weerstand of een oefening waarbij men de stoelpositie aanneemt (de benen in een hoek van 90° met de rug tegen een muur en de positie zo lang mogelijk aanhouden). Is dat nuttig? Zeer zeker wel, stevige quadricepsen, de vierkoppige dijspieren, helpen bij het nemen van bochten en het opvangen van schokken. Maar voor stabiele knieën is er meer nodig dan dat.
Spieren aan het werk Het zijn de spieren aan de achterkant van de dijen die het meeste werk verzetten. Het geheim van een solide knie schuilt dan ook vooral in het verstevigen van de spieren aan de achterkant van het bovenbeen. Het anticiperend opspannen van de spieren beschermt het kniegewricht en bij een valpartij komen de skilatten vroegtijdig los.
Het probleem is dat de spiergroep niet zo makkelijk getraind wordt bij klassieke gymnastiek. Om dat probleem te omzeilen moet men oefeningen doen waarbij de knieëngeplooid worden, de hiel op de bips, eventueel met weerstand.
Aarzel niet om hulp in te roepen vooraleer u de skipistes betreedt.
|