Champagne blijft dé feestdrank bij uitstek voor zowel Vlamingen als Walen.
Qua voorgerecht verschillen de smaken echter. Zo eet een meerderheid van de Vlamingen (39 procent) met Kerstmis het liefst soep, terwijl bijna de helft van de Franstalige Belgen (43 procent) foie gras verkiest. Dat blijkt uit een enquête van Carrefour en GB waaraan 7.000 mensen deelnamen.
Drank Zeven op de tien Belgen trekt met Kerstmis een fles champagne of schuimwijn open. Dat is zo bij zowel Vlamingen als Walen. Wat het voor-, hoofd- en nagerecht betreft, zijn er echter duidelijke regionale verschillen.
Soep en foie gras De Vlaming blijft trouw aan soep (39 procent), terwijl in Wallonië amper één op vijf (17 procent) soep op het menu zet. Ongeveer 42 procent van de Franstalige respondenten kiest voor foie gras als voorgerecht, tegenover 7 procent van de Nederlandstalige.
Hoofdgerechten De top drie van de hoofdgerechten verschilt lichtjes per landsgedeelte. In Franstalig België staat kalkoen (24 procent) op de eerste plaats, ruim voor traditioneel wild (20 procent) en vleesfondue, steengrill en/of gourmet (15 procent). In Vlaanderen verschilt de volgorde: vleesfondue, steengrill en/of gourmet staan op één met 27 procent. Daarna volgen kalkoen (21 procent) en wild (13 procent).
Dessert Uit de bevraging blijkt ook dat Franstaligen veel meer kaas op hun menukaart zetten en dat de kerststronk overal het favoriete dessert blijft. In Wallonië scoort vooral de variant met ijs goed, in Vlaanderen gaat de voorkeur vooral naar de traditionele kerststronk en andere patisserie.
Budget Wat het budget betreft dat Belgen aan een feestdis per persoon spenderen, zijn er geen regionale verschillen. Het gemiddelde budget voor het menu (exclusief drank) bevindt zich voor 73 procent van de respondenten tussen 10 en 25 euro. Slechts 22 procent geeft meer uit.
Geschenken En voor een kerstgeschenk betaalt 7 procent minder dan 10 euro per geschenk, 29 procent geeft tussen 11 en 25 euro uit, 42 procent tussen de 26 en 50 euro en 14 procent tussen 51 en 75 euro.belga/sam
|