Als buurland van Amerika is Mexico opvallend weinig beïnvloed door het Amerikaanse kerstgedoe. De reden daarvoor is het katholieke geloof van de Mexicanen en een dertigtal populaire tradities, gekend als posadas. De festiviteiten beginnen al op 12 december, en eindigen op 6 januari. Daar tussenin, over een periode van negen dagen, gaan mensen van deur tot deur, net zoals Jozef en Maria dat deden. Regelmatig worden ze binnengevraagd, waar een piñata (een papieren constructie die meestal lijkt op een ezel en gevuld is met snoep op geschenkjes) op hen wacht.
Mexicaanse kinderen krijgen geen geschenkjes op kerstdag, maar op zes januari. Zij kunnen een schoen zetten, waarin ze een verlanglijstje nalaten. Terwijl de kinderen zelf drie geschenken gaan aanbieden aan kindje Jezus, voldoen de Drie Koningen de wensen van de kinderen.
Een kerstdiner bij Mexicanen bestaat uit tamales, bacalao, romeritos of kalkoen. Wie 'Mexicaans' zegt, zegt 'pittig'. Dat is voor een chocolademelk niet anders. Een speciale afsluiter voor een speciale dag.
Benodigdheden (6 personen) 6 kopjes melk, 170 gram melkchocolade 170 gram pure chocolade, een half koffielepelte vanille en kaneel.
Bereidingswijze 1. verwarm de melk op een zacht vuurtje 2. breek de chcolade in kleine stukjes 3. laat de chocolade smelten in de warme melk 4. roer tot alles is gesmolten 5. Verhoog het vuur tot het lichtjes kookt 6. Voeg vanille en kaneel toe 7. Roer alles goed om 8. Serveer warm
|