Enkel Pasen is voor de Roemenen belangrijker dan Kerstmis. De kerstdagen worden dan ook feestelijk gevierd met versieringen, liedjes en het naspelen of tonen van bijbelse taferelen. Het hele kerstseizoen gaan de kleine kinderen van deur tot deur, om liedjes te zinnen en gedichten voor te dragen.
Ook eten is een belangrijk onderdeel van de kerstvieringen, en de Roemenen doen het dan ook heel uitgebreid met coirba (een soep), wijn en tuica, sarmale en een heerlijk zoet nagerecht: cozonac. De Bulgaren vieren Pasen met het gebak, bij de Roemenen is het typisch kerst.
Benodigdheden
1 kg bloem, 200 ml melk, 2 eetlepels olie, 300 gram suiker, 300 gram boter, 50 gram gist, 7eierdooiers, 4 eiwitten, 1 eetlepel vanillesuiker, 1 koffielepel Zout, 1 eetlepel rum,rozijnen, walnoten, cocosschilfers en Turks fruit (naar eigen smaak)
Voorbereiding
1. verwarm de melk
Bereidingswijze
1. Meng de gist met de helft van de melk (opgewarmd. en een beetje suiker
2. meng in een andere kom 3 lepels bloem met één glas warme melk
3. voeg de gist toe en meng goed
4. Laat rusten op wat bloem
5. Meng de eierdooiers met het zout en de suiker
6. Klop het eiwit stijf
7. Smelt de boter
8. voeg de dooiermix, de rest van de bloem, een glas warme melk en de eiwitten bij de gistmix
9. meng alles grondig
10. kneed het deeg voor een tiental minuten
11. voeg de olie, vanillesuiker en gesmolten boter toe
12. laat 2 uur rijzen
13. Vet de bakplaat goed in
14. kneed de extra's in het deeg
15. laat 40 minuten bakken