Visfondue en visbouillon.
Geen kerst en eindejaar zonder fondue. Helaas bevat zo'n pruttelende pot met olie ook behoorlijk wat calorieën. Minstens even lekker, zeker even gezellig en bovendien een pak gezonder, is een visfondue op basis van bouillon. In plaats van vlees, gebruik je stukjes vis, sint-jakobsnootjes en scampi, die je met een netje in de hete bouilllon laat zakken. Vooral stevige vissoorten, zoals zeetong en tonijn, zijn voor visfondue geschikt. Andere vissoorten leg je best een uurtje in water met citroensap. Zo vallen ze bij het snijden minnder snel uit elkaar.
Het recept voor een heerlijke kruidige visbouillon.
Nodig: 1 kilo graten en afsnijdsels van magere vis, 1 grote ui (in ringen gesneden), 1,5 liter water·, 0,25 liter droge witte wijn, 5 takjes peterselie·, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, 1 mespuntje cayennepeper en zout.
Bereiding: Breng de graten en de vis, samen met de ui, het water, de witte wijn en de kruiden tegen de kook aan. Laat ongeveer twintig minuten trekken en haal vervolgens door een zeef. Giet de visbouillon in de fonduepan. Regel de brander zo dat de bouillon niet kookt, maar tegen het kookpunt aan blijft pruttelen, anders krijgt de bouillon een te felle smaak.
|