Hoe zie jij het schoolrapport? Wil je liefst punten? Of liever commentaar? Wat vind je van het gebruik van smileys? En wanneer vind je het een goed tijdstip om te krijgen, voor of na de vakantie?
Het schoolrapport heeft een grote verandering doorgemaakt. Vroeger stonden er vakken op met een je eigen cijfer naast en het gemiddelde. Heel soms was er onderaan plaats voor een beetje commentaar, iets in de zin van: goed gedaan of volgende keer beter.
Maar cijfers worden steeds minder belangrijk, op veel rapporten is het gemiddelde bijvoorbeeld afgeschaft. Sommige ouders vinden dit erg want ze vergelijken de punten van hun kind graag met de rest van de klas. Sommige leraars vinden het dan weer een goede zaak, want volgens hen is bijvoorbeeld een zeven niet voor iedereen even waardevol. Het ene kind heeft hard moeten werken voor een zeven, het andere zou eigenlijk beter moeten kunnen. Om dit verschil duidelijk te maken werken steeds meer scholen met kleurtjes of bijvoorbeeld smileys. Een lachende smiley voor als het goed was en een treurende voor wanneer het minder goed is.
Ook wordt steeds meer waarde gehecht aan communiceren over het gedrag van de kinderen. Hoe gedragen ze zich in de klas, hoe goed werken ze mee, houden ze de groep tegen of niet. Wist je dat sommige scholen zelfs de rapporten in tweevoud meegeven? Voor gescheiden ouders, dan heeft elke ouder zijn eigen exemplaar...
|