Kan je meer houden van je ene kind dan van het andere? Sommigen zeggen van wel, maar de Britse psychologe Linda Blair denkt van niet. "Het gaat niet zozeer om minder graag zien, maar om graag zien op een andere manier of om een andere reden."
Liefde versus compatibiliteitZeggen dat je meer van je ene kind houdt dan van je andere is nog steeds een taboe, maar toch vindt het idee meer en meer aanhangers. Blair wijst erop dat dit idee zware psychologische gevolgen kan hebben. "In therapie krijg ik veel mensen over de vloer die er zware schuldgevoelens aan overhouden en die denken dat wat ze voelen, dat dat onnatuurlijk is. In werkelijkheid verwarren ze liefde met compatibiliteit."
"Liefde is iets helemaal anders dan 'compatibiliteit' of 'bij elkaar passen'. Liefde heeft alles te maken met jezelf geven voor de andere en dat valt niet te meten. Praten over meer of minder liefde is dus nutteloos, proberen meten hoeveel je van elk kind houdt is dat ook."
Vergelijk het met vriendinnen, collega's of familieleden. Wellicht zal je ze niet allemaal even tof vinden, laat staan dat je met elk van hen veel tijd wil doorbrengen. Elk hebben ze hun eigen persoonlijkheid. Waarom zou dat anders zijn bij je eigen kinderen?" vraagt Blair zich af.
OnverschilligheidDe psychologe wijst er ook op dat je best kan houden van iemand die je minder of niet ligt. "Je moet je zorgen maken als je geen behoefte voelt voor je kinderen te zorgen, als ze je koud laten. Want onverschilligheid is de tegenhanger van liefde."
Gemakkelijk gezegd, maar hoe pak je het dan aan, met dat incompatibel kind? Blair deelt haar advies met de lezers:
1) Waarom?
Vraag je af waarom je je voelt zoals je je voelt. Heeft je kind een karaktertrek die je doet denken aan iemand met wie je negatieve ervaringen hebt gehad?
2) Kijk naar jezelfVertoont je kind trekken van jezelf die je niet leuk vindt? De eerste stap is dan je karaktertrek te aanvaarden én er aan te werken.
3) Onhandelbaar
Kinderen gaan vaak op zoek naar onafhankelijkheid en zullen je autoriteit uitdagen. Hoe kalmer en consequenter jij reageert, hoe groter de kans dat ze zelf ook kalmer worden.
4) Liefde vs compatibiliteitBesef dat je liefde niet aangetast wordt door een incompatibel kind. Word je bewust van de situaties waarin jullie het minst én het best opschieten. Vermijd de eerste, en doe de tweede zo vaak als mogelijk.
5) Praat erover¿
¿ maar enkel als er om gevraagd wordt. Wees eerlijk, maar probeer het met warmte en humor. Besef pook dat niet alle verantwoordelijkheid bij je kind kan liggen. Geef geen advies tenzij er om gevraagd wordt.
6) BezoekjesBij oudere kinderen: doe moeite, ook al betekent het dat jij vaker naar hén gaat dan zij naar jou. Hou rekening met hun tijdschema's en pas je aan. Hou de bezoekjes kort, verwittig op voorhand en laat terloops weten hoe lang je kan blijven - en hou je daaraan.
Ook omgekeerdMaar wat als je na veel moeite echt niet graag tijd doorbrengt bij je kind? Simpel: stop niet met het te proberen. Blair gelooft er sterk in dat het gemakkelijker zal worden naarmate de kinderen ouder worden. Vaak verbeteren de relaties als je kinderen bijvoorbeeld een vaste relatie krijgen of zelf kinderen krijgen. En onthou: als jij de relatie met je kind moeilijk vindt, dan is dat omgekeerd wellicht ook het geval.edp