Algemeen: Brugge is een van de mooiste steden van Europa. Met recht en reden zette UNESCO in 2000 de volledige historische binnenstad op de lijst van werelderfgoed. Tussen de kronkelende steegjes en romantische reien waan je je bijna in de middeleeuwen.
Het rijke aanbod aan musea geeft een indrukwekkend beeld van de bewogen geschiedenis van deze stad. Ook hedendaagse cultuur is aan de orde in Brugge. Zo is er het nieuwe Concertgebouw, dat tot de belangrijkste in Vlaanderen behoort. De excellente restaurants en de voortreffelijke hotels zijn een lust voor levensgenieters.
Geschiedenis:
De geschiedenis van Brugge begint zowat 2000 jaar geleden. Op het grondgebied van de stad bevond zich toen een Gallo-Romeinse nederzetting. Over de vroegste geschiedenis van Brugge is weinig bekend. Eén van de oudst bekende feiten dateert uit het eind van de negende eeuw. Graaf Boudewijn met de IJzeren Arm liet toen een kasteel bouwen. De plaats waar het kasteel stond heet de Burg (het kasteel). Het is het mooiste plein van de stad.
Brugge was van de twaalfde tot de vijftiende eeuw het belangrijkste handelscentrum van West-Europa. De lakennijverheid was de voornaamste tak van inkomsten in deze periode. Kooplieden uit heel Europa bedreven handel in deze kosmopolitische middeleeuwse stad. Zeer belangrijk was de invoer van Engelse wol voor de fabricage van laken. Via Genua en Venetië kwamen Oosterse producten binnen. Lieden uit andere steden specialiseerden zich in andere producten. Er vond veel ruilhandel.
Voorspoed dankzij handel leidde in de dertiende eeuw tot een groot aantal bouwactiviteiten. Het belfort, de hallen, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de stadswallen dateren uit die tijd. De St.-Salvatorkathedraal en het St.-Janshospitaal werden uitgebreid. In 1290 verwierf Brugge stadsrechten.
Aan het einde van de dertiende eeuw ontstond rivaliteit tussen de patriciërs die de Franse koning steunden (Leliaerts genoemd naar de Franse lelie) en de aanhangers van de graaf (Klauwaerts genoemd, een verwijzing naar de klauwen van de Vlaamse leeuw). Filips de Schone lijfde vervolgens Vlaanderen in. Het Vlaamse volk kwam tegen hem in opstand. Brugge speelde een belangrijke rol. Op de dramatische nacht van 17 op 18 mei 1302 werden een groot aantal soldaten uit het Franse Garnizoen gedood in Brugge. Deze gebeurtenis wordt de Brugse metten genoemd en leidde tot de Gulden Sporenslag. Meer over de geschiedenis klik hier
|