 |
Volgens vele volksverhalen verraden allerlei tekenen tijdens de zwangerschap welk geslacht de baby in je buik heeft. Sommige verhalen gaan echter nog een beetje verder: wat je tijdens de zwangerschap eet, kan het geslacht van je kind bepalen. Biologisch gezien echter is dat onmogelijk.
X- en Y-chromosomen
Het geslacht van de baby wordt bepaald bij bevruchting. De zaadcel draagt het beslissende chromosoom (X of Y), dat bij de X die de vrouw aan de baby levert, wordt gevoegd. XX wordt een meisje, XY een jongen. Wil je het geslacht proberen beïnvloeden, dan moet je vooral de man bewerken én voor de bevruchting.
En precies dat zou wel eens kunnen door voeding, en meer bepaald het suikerniveau in de voeding. Dat vermoeden Zuid-Afrikaanse onderzoekers na de resultaten van een onderzoek bij muizen, zo meldt de Britse krant Daily Mail.
Suiker
Twintig vrouwelijke muizen kregen een steroïde toegevoegd, dat de bloedsuikerspiegel laag houdt. In vergelijking met twintig vrouwelijke muizen die een normaal dieet kregen, brachten de muizen die veel suiker aten 10 procent meer meisjes voort: 59 tov 49 procent.
Een verklaring hebben de wetenschappers niet, maar ze zijn er wel van overtuigd dat het bij mensen ook zou gelden. Een ander voedingspatroon bij mannen zou ertoe kunnen aanzetten dat de zaadcellen met X of Y meer of minder voorkomen.
Bij vrouwen zou het de 'baarmoederomgeving' kunnen beïnvloeden, zodanig dat ze toegankelijker zijn voor de X- of Y-dragende zaadcellen. Ook zou voedsel miskramen kunnen opwekken.
Invloed
De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het voedingspatroon een invloed kan hebben op de ratio jongens/meisjes in de samenleving. Tot nog toe ging men ervan uit dat het lichte overschot aan jongens te verklaren werd door die XY-structuur, wat jongetjes vatbaarder (en dus kwetsbaarder) maakt voor genetische fouten. De natuur voorziet dan iets meer jongens dan meisjes, om die postnatale sterfte goed te maken.edp