Begin niet te knoeien met anticonceptiepillen
als je een belangrijke sportprestatie wil leveren. Het effect van pillen op het lichaam valt niet te voorspellen. Die raad geeft professor Luc Baeyens, gynaecoloog van het Universitair Ziekenhuis Brugmann in Bodytalk.
Soorten Meer dan 40 pillen bestaan er op de markt. Om nog maar te zwijgen over klevers, spiralen en ringen. Alle anticonceptie bevatten hetzelfde soort oestrogeen, alleen de dosis is anders. Oestrogeen draagt onder meer bij tot vochtophoping, gezwollen borsten, hevige en pijnlijke menstruaties of het premenstruele syndroom (PMS). Sportvrouwen willen vooral vochtophoping en gewichtstoename vermijden. Zeker wanneer die oploopt tot 2 of 3 kg vlak voor de maandstonden.
Testosteron Heel wat pillen bevatten ook progesteron. Dat hormoon bestaat in vele soorten. De meeste zijn afgeleid van het mannelijke hormoon testosteron en houden daar soms een licht spierversterkend effect aan over. Sportieve vrouwen hebben daar geen bezwaar tegen, zeker niet als de prestatie telt.
PMS Niet alleen de anticonceptie, maar ook het premenstrueel syndroom heeft een invloed. Daardoor voelen velen zich prikkelbaarder en willen ze net heel actief bezig zijn. Sportvrouwen kunnen dan intensiever trainen. Met dat beetje extra agressiviteit kunnen ze dieper gaan om toch die overwinning te behalen. Al geldt dat ook weer niet voor iedereen. Anderen worden door hun hogere prikkelbaarheid en agressiviteit juist onhandiger of minder nauwkeurig in hun bewegingen. De professor wijst erop dat je het premenstruele syndroom kan beïnvloeden. Pillen met veel oestrogeen kunnen het syndroom verergeren en soms zelfs veroorzaken. Zeg nu nog dat we geen complexe wezens zijn?lvl
|