De cuberdons, de kegelvormige snoepjes die ook neuzen genoemd worden, zijn erkend als traditioneel Vlaams streekproduct. Dat maakte het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bekend.
Het VLAM zegt dat de neuzen uniek zijn en enkel verkrijgbaar in ons land. "Ook vandaag wordt nog circa 70 procent via markten en beurzen aan de man gebracht", zegt het VLAM. "Dat is niet verwonderlijk want de cuberdons moeten zo vers mogelijk zijn. Lang in winkelrekken liggen is uit den boze. Dat verklaart ook meteen waarom de cuberdons nooit onze buurlanden veroverd hebben."
Enkel frambozen neuzen Confiserie Geldhof uit Eeklo, die de neuzen sinds 1954 maakt, diende een aanvraag in voor de erkenning. De beoordelingscommissie van het VLAM erkende enkel de traditionele frambozen neuzen, niet de zwarte of fruitneuzen, die niet traditioneel zouden zijn.
Arabische gom "Bij de traditionele neuzen wordt de suikermassa op smaak gebracht met een aroma op basis van framboos en rood fruit en gebonden met Arabische gom, een vrij zeldzaam plantaardig product", zegt het VLAM. "De kegelvorm wordt in gietpoeder gestempeld, waarna de holtes gevuld worden met de vloeibare suikermassa. Ten slotte worden ze gebakken in een zachte oven."
Oorsprong niet te achterhalen In Wallonië worden de neuzen ook wel "chapeau de curé" genoemd. De oorsprong van de naam cuberdon of van het recept zou niet meer te achterhalen zijn. (belga/eb)
|