Slimmer stoken , een kleine moeite, maar van groot belang.
Gezellig warm, zo'n hout- of kolenkachel of ook nog een open haard. Als je maar op de juiste manier stookt. Een gezonde manier van stoken is goed voor je eigen gezondheid en voorkomt ook rookhinder voor uw naaste omgeving.
Wat moet je weten vooralleer u een kachel koopt. Het is belangrijk dat uw kachel het juiste vermogen heeft. Te klein behaal je nooit de gewenste warmte, maar met een te groot vermogen krijg je het snel te warm. Dan ga je de luchttoevoer meestal afsluiten of smoren, waardoor vervuilde stoffen vrijkomen. De kans op CO- vergiftiging is daardoor reëel! Pas daar heel goed mee op vraag steeds deskundig advies.
Wist u dat u door verstandig stoken meer warmte uit uw vuurtje haalt?
Hou de vier aandachtspunten voor een goede verbranding in het oog: 1 Gebruik de juiste brandstof. Maak bij het stoken enkel gebruik van milieuvriendelijke brandstoffen. Vochtig of behandeld hout is bijvoorbeeld sterk vervuilend.
2 Let erop dat uw schoorsteen goed trekt. De schoorsteen voert verbrandingsgassen en deeltjes af naar buiten, en zuigt lucht aan uit uw woning. Het is daarom erg belangrijk dat uw schoorsteen de juiste diameter en lengte heeft.
3 Ventileer de ruimte waar uw haard of kachel staat. De schoorsteen zuigt lucht aan van binnen in uw woning. Voorzie daarom voldoende aanvoer van verse buitenlucht daardoor voorkom je rookterugslag.
4 Smoor het vuur niet. Smoren komt erop neer dat u de zuurstoftoevoer naar het vuur belemmert. Als gevolg daarvan verloopt de verbranding onvolledig en komen er veel meer schadelijke stoffen vrij.
Als er kleurloze of witte rook uit de schoorsteen komt dan weet je dat je goed bezig bent. Wie ondanks alles op een onverantwoorde manier met zijn haard of kachel omspringt, brengt zijn eigen gezondheid en die van anderen in gevaar.
Wat verboden is staat hieronder op de lijst.
|