De moestuin blinkt nu uit in kleur. Paarse sla, rode bietjes en, vooral, knaloranje pompoenen fleuren de herfst op. Een grote oogst zit er dit jaar niet in, daarvoor was de zomer te nat en te koud. Maar laat het niet aan je hart komen: de smaak van de pompoenen is des te lekkerder!
Slokop
Pompoenen zijn echte slokoppen, die bijna onverzadigbaar zo'n drie tot vier maanden lang hele porties voedsel en water binnenslaan. Niet toevallig zie je ze zo vaak op een compost- of mesthoop. In je moestuin plant je ze in een kuil vol compost, maar in een oude ton of grote emmer lukt het ook perfect.
Hoe meer zon, des te dikker worden de vruchten. We zouden het bijna vergeten, maar pompoenen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben een hekel aan kou. Daarom kunnen de plantjes pas na midden mei in de grond. Je kan ze half april wel voorzaaien in de kas. Na zo'n kwakkelzomer als dit jaar blijken de meeste vruchten dan ook ondermaats. Als de slakken al niet waren gaan lopen met de jonge plantjes.
Bodembedekker Het zijn overigens niet alleen enorme slokoppen, pompoenen hebben ook een sterk invasief karakter. Kijk je er niet naar om, dan is je hele tuin algauw overwoekerd door de grote, ruwe pompoenbladeren en -stelen. Dat kan ook een voordeel zijn, als je je (nieuwe) tuin voorlopig braak wil laten liggen, of hier en daar een hoop (tuin)afval te verbergen hebt. De pompoen zit er in een mum van tijd als een plantaardige theemuts overheen en onkruid maakt er nog amper kans. Ideaal om een verloren hoekje mee op te vrolijken! Groeit je pompoen toch wat te welig naar je smaak, top dan de jonge scheuten in. Vaak hebben die zich al met kleine worteltjes aan de grond vastgehecht. Gewoon lostrekken is de boodschap.
Snel naar binnen Je pompoen is rijp als de steel er kurkachtig uitziet en de vrucht keihard aanvoelt. Met de kleur heeft het niets te maken. Zijn je vruchten nu nog niet rijp, leg er dan snel een bedje van stro onder. Zo voorkom je dat ze ter plaatse gaan rotten. Regent het aanhoudend, of zakt de temperatuur een hele week onder 10°C, haal ze dan toch naar binnen. Pompoenen oogst je altijd heel voorzichtig, met de steel er nog aan. Bewaar ze op een droge en donkere plek, tussen 8 en 12°C.
|