Bijzonder zout.
zoutmix | Teveel zout is niet gezond, maar zoutloos eten is ook niet dat. Met mate gebruikt kan zout net dat tikkeltje meer geven. En voor twee tikkeltjes meer zijn er nu ook exotische zoutcombinaties.
Een redelijk bekende zoutsoort is fleur de sel, volgens velen het lekkerste zout ter wereld. Dit wordt volgens een eeuwenoude, zeer tijdrovende, traditie in speciale zoutbekkens uit zeewater gewonnen. Fleur de sel is heel fijn van structuur en heeft een lichte viooltjesgeur.
Gerookt Alderwood-zout wordt gewonnen in Nieuw-Zeeland en gerookt in Amerika boven een vuur van elzenhout. Met zijn sterke smaak evenwel niet voor iedereen weggelegd. Salades, gegrilde en geroosterde gerechten worden er beter van.
Hawaïaans Alea Zeezout heeft haar roze kleur te danken aan rode klei, die vulkanisch werd gebakken. Zachter dan gewoon zeezout, met een lichte aardesmaak. Past zowel bij gegrild als geroosterd vlees.
Ook Himalay-zout is roze. Het bevat van nature ijzer en 84 andere voedingsstoffen en wordt gewonnen met de hand in het Himalayagebergte.
Zwart lavazout uit Cyprus wordt gekleurd met actieve kool, waardoor het zout een beetje naar rook smaakt. Het zou werken als ontgifter. Algenzout is, zoals de naam zegt, een mengsel van zout en algen, wat de zee op je bord brengt. Zeer geschikt in visschotels. Tot slot is er ook Hollow Pyramid-zout uit Bali, dat subtiel en bijna fris smaakt.
Meer dan zes gram zout per dag is af te raden, omdat zout een invloed heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten en je bloeddruk verhoogt.edp
|