
Elk jaar slaat het griepvirus toe en elk jaar maakt de ziekte slachtoffers. Hoe kan je dat voorkomen?
Met een vaccin. . .
Griep is een acute infectieuze aandoening van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het influenzavirus dat hier vooral s winters in de lucht zit. Na een incubatietijd die kan variëren van één tot vier dagen veroorzaakt het virus eerst hevige koorts, rillingen en hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en later ook keelpijn, hoesten, vermoeidheid en een verstopte neus of een loopneus. In de meeste gevallen houden de symptomen een tiental dagen aan, maar er kunnen ook complicaties optreden en zo het optreden van andere ziektes bevorderen zoals otitis, sinusitis, bronchitis en zelfs pneumonie.
Griep is géén banale aandoening en mag niet verward worden met een verkoudheid!
De verspreiding en de risicos van het virus. Het griepvirus kan zich makkelijk verspreiden via vochtdruppeltjes die vrijkomen bij het hoesten of het niezen. Mensen die drager zijn van het virus en al dan niet ziek zijn, kunnen het virus verspreiden, ook voordat de eerste symptomen optreden. Sommige mensen ontsnappen aan het virus door hun natuurlijk afweersysteem. Het virus kan zich dus vlot verspreiden en op die manier kan een epidemie opstaan die op korte tijd tot 10 % van de bevolking kan aantasten.
De gevaren van het influenzavirus zijn niet voor iedereen even groot. Ongeveer één derde van de Belgische bevolking heeft een verhoogd risico en laat zich dan ook best vaccineren. Dat is bijvoorbeeld het geval voor oudere mensen (65-plussers), mensen met chronische aandoeningen zoals hypertensie, diabetes, hartaandoeningen, astma of COPD (een chronische longaandoening), maar ook mensen met een verminderde immuniteit
Het vaccin, een doeltreffend wapen. Vaccinatie is nog altijd het beste middel om griep te voorkomen. Het vaccin moet toegediend worden tussen half oktober en half november, voordat de eerste gevallen van griep gesignaleerd worden. Alleen zo kan het immuunsysteem zich voorbereiden op de aanval van het virus door antistoffen te produceren in voldoende hoeveelheden.
|