Het zijn vooral de ouders die hun kinderen het makkelijkst kunnen brengen tot de liefde voor het boek. Het kind moet vanaf de prilste leeftijd in contact komen met het boek.
Maar hoe? Als het kind zijn ouders ziet lezen, zal het eerst vragen wat je aan het doen bent, daarna wil het weten wat je aan het lezen bent. En op een dag komt het naast jou zitten om hetzelfde te doen. Zorg dat je een goed gevulde bibliotheek heeft zodat het kind vaak in contact komt met een boek. Lees zoveel mogelijk verhaaltjes voor. En probeer de voorgelezen verhaaltjes ook na te spelen. Het kind zal je vaak vragen hetzelfde verhaal voor te lezen. Het zal het stilaan van buiten kennen (
. En jij ook!) tot het moment dat het zelf het boek in handen zal nemen en het probeert te ontcijferen. Neem je kinderen mee naar de bibliotheek. Laat ze rondsnuffelen tussen de boeken en het boek of de boeken kiezen die ze leuk vinden. Neem de tijd om hen iets te vertellen over het boek dat ze hebben gekozen. Leren lezen heeft alles te maken met gevoelens en de kleine trucjes om je kind te overtuigen. een speciaal moment tussen jou en je kind.
Kleine trucjes.
Verplicht je kind niet om luidop te lezen. Als het niet vlot luidop kan lezen, kan het alle zelfvertrouwen verliezen. Vraag dan alleen met de ogen te lezen. (Klein spelletje: je stopt je oren toe, je lippen mogen niet bewegen. Enkel je ogen mogen bewegen.)
Baseer het aanleren van lezen op het begrip. De overgang naar hardop lezen kan dan later nog gebeuren. Het kind is op die manier niet verplicht om alle woorden te lezen en zal een groot stuk van de te lezen tekst of regel begrepen hebben. Dat zal hem sterken in zijn overtuiging dat hij kan lezen. Om te checken of hij het begrepen heeft, kun je hem vragen stellen. Vergelijk zijn woorden met de prentjes die zich rond de tekst bevinden. Laat hem ook tekenen wat hij net gelezen heeft. Als het hardop lezen absoluut noodzakelijk wordt, lees dan samen met hem één zin op twee. Laat hem ook de woorden die hij kan lezen omcirkelen (en niet diegene die hij niet kan lezen) en dan diegene die hij begrijpt. Als je wil afwijken van de lectuur die op school wordt gegeven, vertrek dan steeds van dingen die het kind kent. Een reclamebord op straat bij voorbeeld. Vraag hem welke letters hij herkent, hoe een woord geschreven wordt. Spoor je kind aan bij het minste initiatief dat hij neemt of bij de minste inspanning die hij zich getroost.
Dit zijn stuk voor stuk tips die maar enkele minuten in beslag nemen en het kind toch kunnen sterken in zijn kunnen en zijn kennis.
|