Lange tijd waren ze 'out', maar dahlia's zijn nu weer helemaal in. Je hebt ze in bijna alle kleuren van de regenboog, van donkerpaarse pompons tot felgele sterretjes. Hun uitbundige bloei siert moestuin, border of bloembak.
 Azteken Meer dan duizend jaar geleden kweekten de Azteken al dahlia's. Ze voerden het loof aan hun dieren. Met de ontdekking van Amerika, op het einde van de zestiende eeuw, kwamen heel wat exotische planten naar Europa, waaronder tomaten, aardappelen en dahlia's. Ze werden toen nog 'Georgina' genoemd en leken nog lang niet op de huidige gecultiveerde vormen. In moederland Mexico is de dahlia nog steeds de nationale bloem.
Peperduur De allereerste gevuldbloemige dahlia werd zowaar door een Belg gekweekt. In 1814 zaaide Donckelaar, hortulanus van de Botanische Tuin in Leuven, op grote schaal dahlia's uit en kon hij daaruit een dubbelbloemige soort selecteren. Frankrijk, Duitsland, Engeland en Nederland gingen een heuse wedloop aan in de veredeling van (gevuldbloemige) dahlia's. Er waren enorme sommen mee gemoeid: in 1836 kon één enkele knol tussen 100 en 500 pond kosten. Het gemiddelde weekinkomen bedroeg toen 2 pond.
Bredene daar wordt ieder jaar in augustus de dahliaparade gevierd. De dahliatuinen werden 23 jaar geleden aangelegd en worden beheerd door de afdeling Bos en Groen van de Vlaamse Gemeenschap. "De tuinen tonen enerzijds de collectie van aangeplante dahlia's. In een tweede deel van de tuinen stellen we 163 variëteiten tentoon", licht ingenieur Jan Billiau van de Vlaamse Gemeenschap toe. De verkiezing door het publiek van de mooiste dahlia loopt telkens tot de maandagavond. De bloemenexpo op het Paelsteenveld en de dahliatuinen zijn gratis te bezoeken.
|